Met de muziek mee

Jubal Muzikidz tnMuzikale kinderen? Vanaf zes jaar kunnen ze mee roffelen en blazen bij showband Jubal. Deze ‘Muzikidz’ kunnen hun bolle wangetjes loslaten op onder andere de trompet, trombone, bariton en sax, hun lippen tuiten op de fluit en helemaal losgaan op het slagwerk. “Niet direct”, legt Sander Nijsingh uit. “De eerste twintig weken krijgen de kinderen algemene muzikale vorming. Daarna mogen ze zelf een instrument kiezen en beginnen de ‘echte’ muzieklessen.”

Terwijl Sander uitlegt hoe de allerkleinste showbandleden hun muzikale carrière kunnen starten, zijn er een paar aan het inspelen voor de les. Eerst krijgen ze individueel les en daarna met hun mini showband in groepsverband. Brandon blaast zijn wangen bol en speelt braaf zijn oefenstuk. Geconcentreerd staat hij in zijn uppie achter de muziekstandaard.  Op een gegeven moment zakt de trompet naar beneden. “Nu ga ik weg”, verklaart hij, “want ik heb er zweet van. “ Een poosje later staat hij samen met de andere Muzikidz weer paraat. Een vader helpt muziekstandaards klaar te zetten. “Zelf je spullen klaarzetten is echt een dingetje,” glimlacht Sander.

Jubal Muzikidz 2

Juf Amber steekt haar hand omhoog en het geroezemoes verstomt. “Mag ik andere stokken?” roept een jong slagwerkertje. “Ja hoor”, zegt Amber. Ze oogt de rust zelve in het kinderlawaai. De trompettisten blazen ondertussen heel professioneel het water uit hun trompet op de handdoek die voor hun op de grond ligt. Sophie staat keurig rechtop als een balletdanseres. Haar fluit net onder de lippen en twee handjes klaar om te spelen.  Is de fluit een echt meisjes instrument?

Jubal Muzikidz

Volgens Sander in theorie niet, maar ik de praktijk blijkt het instrument wel vaak door meisjes gekozen te worden. Uitzonderingen bevestigen de regel, want Hilde speelt trompet. Ondertussen is het water eruit geblazen, zijn de stokken vervangen en kan het samenspel beginnen. En dat is lastig. Allemaal gelijk beginnen en eindigen is een hele uitdaging. “Misschien gaat het beter wanneer je niet zo staat te wiebelen,” adviseert Amber. “Doe maar net of er lijm onder je schoenen zit.”

Jubal Muzikidz 3

Nu gaat het een stuk beter. Na de les worden er afspraken gemaakt over een afsluitende barbecue en van één van de muzikantjes wordt vrolijk afscheid genomen. Hij heeft de muziek ingeruild voor een andere hobby. Mocht je zijn plek willen innemen, dan kan dat. Er is nog ruimte genoeg. Niet alleen bij de Muzikidz is ruimte voor jong talent, ook bij de Showkidz. Deze kinderen leren dansen met vlaggen en andere attributen. Zij worden uiteindelijk de colorguards die voor het korps lopen. Beide groepen starten 25 augustus. Voor meer informatie en aanmelden, zie de website van Jubal.

Jubal Muzikidz 4

Jubal Muzikidz 5

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/08/22/met-de-muziek-mee/25959/