StreetMoves Zeskamp Dieze-West

Zeskamp tnBoven Dieze-West hangt zondagmiddag een geluidsbubbel. Gejoel, gejuich en hoge gilletjes stijgen op uit de Kastanjestraat. Er wordt luid en duidelijk door jeugdige Diezerpoorters meegedaan met de StreetMoves. Medewerkers van Travers Welzijn en Sportservice Zwolle zijn druk in de weer met het organiseren van een zeskamp. Groepjes jongens en meisjes melden zich bij de inschrijftafel.  “Jullie moeten ook een naam bedenken voor je team,” krijgen ze te horen. “Uh, de Mario’s? Ja, de Mario’s,” klinkt het in koor.

Wanneer de sportmiddag om één uur begint, hebben zich zes teams gemeld, twee teams per leeftijdscategorie. Zien spelen doet spelen, want tegen de tijd dat de wedstrijd begint zijn het er dertien. “Nee, het zijn niet alleen teams uit Dieze-West, zegt Travers jongerenwerker Philip, “ik heb een team uit Zwolle-Zuid en zie mensen uit de Indische Buurt.” Ondertussen meldt Mark zich bij de inschrijftafel. Hij komt wel uit de buurt en geeft zeer kordaat de naam van zijn team door: FC Barcelona. Hij is niet de enige voetbalfan.

Zeskamp

Een aantal buurtmoeders- en oma’s staan achter de kraam met verfrissingen. Geen onnodige luxe, want de temperatuur op deze tropische dag  loopt aardig op. Lars (7) heeft al een hoofd als een boei en drinkt dankbaar het aangeboden bekertje fris leeg. Zijn rode gezicht contrasteert met de witblonde haartjes boven zijn vrolijke snoet. “Ik zit in team de ‘Spellekrakers’,” meldt hij bloed serieus. “En wanneer we dat voetbal spel gaan doen, dan gaan wij winnen. Want ik kan heel goed voetballen.“

Het testen van het spel 'spijkerbroekhangen'

Het testen van het spel ‘spijkerbroekhangen’

Het is echter geen gewoon potje voetbal waar het om gaat. Het is een levend tafelvoetbalspel. Stokken als grote bezemstelen , waaraan de spelertjes worden vastgemaakt, lopen dwars over het tafelvoetbalbord. Dat tafelvoetbalspel is een soort van springkussen en de schoenen moeten uit. Er zijn meer van dit soort springkussens met een doel. Aan het begin van de Kastanjestraat staat er een met een grote bal die aan het plafond hangt en heen en weer gezwiept moet worden.

Het springkussen-tafelvoetbalspel

Het springkussen-tafelvoetbalspel

Ondertussen loopt meneer De Kaste onverstoorbaar door alle drukte door en schiet foto’s. “Vanmorgen heb ik met een paar buren de tent opgezet. Met maar drie man, want we hebben dat wel eerder gedaan. Die dames daar zijn lid van buurtvereniging De Bollebieste en zijn gevraagd om te helpen bij de drankjes en hapjes. Mooi toch dit. Leuk voor die kinderen, maar ik moet je bekennen dat ik er tachtig procent niet van ken. Geeft niks, als je maar plezier hebt.” Daar gaat meneer De Kaste weer en schiet nog wat plaatjes in de feesttent. Alle foto’s gaan naar Travers en kunnen daar besteld worden.

Zeskamp 5

Plekje in de schaduw

Jongerenwerkster Sayma is druk met de spelverdeling. “We hebben een oneven aantal teams, dus sommigen moeten even wachten voor ze kunnen spelen.” Ze maakt een keurig lijstje en haar collega zorgt ervoor dat alle teams verzamelen bij de tent. De zeskamp gaat beginnen. Dan breekt de strijd in alle hevigheid los, maar incidenten zijn er niet. “Zelfs de EHBO-doos hebben we niet nodig gehad,” stelt Philip tevreden vast. “Alleen dat sommigen niet tegen hun verlies kunnen en dan zeggen dat ze het niet meer leuk vinden en niet meer mee willen doen.” Als dat alles is, dan kan de organisatie tevreden terugkijken op een geslaagd evenement.

Limonade halen bij de buurtmoeders- en oma's

Limonade halen bij de buurtmoeders- en oma’s

Lars kan ook tevreden terug kijken. Zijn team, de ‘Spellekrakers’, is het winnende team in de jongste categorie. Bij de jeugd winnen de ‘Doorzetters’ en bij de volwassenen (18+) gaan de ‘Jellybeans’ met de eer en de eerste prijs naar huis. Dan lopen de springkussens weer leeg, keren zo’n vijfenzestig spelertjes verhit en bezweet naar huis, komt meneer De Kaste weer helpen met het afbreken van de tent en keert langzaam de rust weer terug in de Kastanjestraat.

De Mario's

De Mario’s

Ondanks de warmte wordt er door de dames voor krachtvoer gezorgd

Ondanks de warmte wordt er door de moeders voor krachtvoer gezorgd. In toerbeurt, dat wel

Meer foto’s van deze sportieve middag vind je in het album Zeskamp bij StreetMoves Dieze-West.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/08/31/streetmoves-zeskamp-dieze-west/26022/