Krachtpatserij en veel gebrul in Park de Hogenkamp

Highland Games 2015 ugDe nietsvermoedende wandelaar die even zijn hond uitlaat in het normaal zo rustige park de Hogenkamp, stuit daar deze zaterdag 19 september op vreemde taferelen. Op meiden en knullen in creatieve schotse kilts, aan de voeten stoere stappers. Op ruig behaarde, in groene en blauwe strijdkleuren beschilderde hoofden, doedelzak, fluitmuziek en vrolijke dans.

Een tsunami van Schotten? Nee, het zijn studenten die zich in het zweet werken met behendigheids- en krachtoefeningen die je eerder in de Schotse Hooglanden denkt aan te treffen. Het is weer tijd voor de Hogenkamper Highland Games.

Highland Games zijn alweer wat jaren ‘in’. Overal in Nederland bieden organisaties ze aan als personeelsuitje of als teambuilding, en ook als gezellige, actieve familie- of vriendendag. In park de Hogenkamp organiseert de Zwolse studentenvereniging ZHTC dit evenement. David Laan, lid van deze vereniging, zit dit jaar voor het eerst in de organisatie van de uit Schotland overgewaaide behendigheidswedstrijden. Het is alweer de twaalfde keer dat de Highland Games hier in het park worden gehouden.

Het lijkt of er wat minder interesse voor is dan in eerdere jaren. Zijn er dit jaar minder studenten op komen dagen? “Er waren helaas wat problemen met de organisatie”, zegt Laan: “Het varieert altijd, maar normaal is de belangstelling voor de Highland Games best groot. Ieder jaar kijken Zwolse studentenverenigingen weer naar het evenement uit. Er komen zelfs oud leden”. Aan de Highland Games kunnen behalve studentengroepen ook anderen meedoen: Laan: “Als je maar een team hebt kun je meedoen, ook al ben je niet van een studentenvereniging. Bijvoorbeeld als bedrijfsteam, of ander gezelschap waarmee je een team kunt vormen”. Hij heeft het druk, en beent weg naar een groepje dat wat problemen heeft. Als organisator heb je op zo’n dag veel te doen.

Highland Games 2015-09-19-02

NSZ, Oikos Nomos, Gumbo-Millennium. Zomaar wat namen van aanwezige Zwolse studentenverenigingen. De meesten hebben als basis de Windesheim campus. NSZ: de christelijke Navigators Studenten vereniging Zwolle, en Oikos Nomos zijn algemene studentenverenigingen. Gumbo Millenium heeft een informatica achtergrond. ZHTC heeft technische wortels, evenals een Limburger studentenvereniging, waarvan wat leden deze games bijwonen. Al een jaar of drie bezoeken leden van de oude Heerlense HTS vereniging Woord en Daad trouw de Zwolse Highland Games, op uitnodiging van een medelid. Zijn ouders wonen in Raalte, en hij plakt er meteen een familiebezoekje aan vast.

Highland Games 2015-09-19-08

De Highland Games zijn, volgens Laan: “gewoon een vrolijk en ontspannen teamgebeuren voor studentenverenigingen en andere groepen die willen meedoen”. Toch heeft het gebeuren een hoog studentencorps gehalte. De studenten dragen het tenue en de kleuren van hun vereniging, en hun trotse verenigingsmotto prijkt op de rug van hun shirts, soms in eerbiedwaardig Latijn. Natuurlijk bruist bij alle inspanning alom het bier, voor zover het nog bruisen kan, in de grote plastic bekers.

Highland Games 2015-09-19-24

Krachtpatserij, veel gebrul, stoer tillen en gooien met boomstammen, tonnen en andere zware voorwerpen hoort bij goede Highland Games. De teamleden trainen hun spieren zuur met het hangen tussen zware tonnen, het boven het beschilderde hoofd houden van boomstammetjes, gooien met palen en het kogelstoten met bierfusten. Een grote tractorband die in het gras ligt is ook al niet alleen bedoeld als lage stamtafel of zitje. Nee, daar ‘flippen’ ze mee.

Highland Games 2015-09-19-29

Een stoere studente werpt een hooivork naar een doel van strobalen. Erg vakkundig oogt het niet. Even wat afstand houden: de combinatie hooivorken met bier leidt in de agrarische sector meestal ook tot flippen, maar de vork gaat gelukkig een veilige richting uit. Er is – wel zo geruststellend – in het park ruimte genoeg.

“PAUZE!” klinkt het over het door de herfstzon overschenen strijdperk. Dat is hét sein voor de moegestreden Hogenkamper Bravehearts om even hun tonnen, boomstammen en palen te laten voor wat ze zijn, en de hooivorken neer te leggen. De kilts rechtgetrokken, op naar de tent en de tap. Slàinte!

Meer foto’s vind je in de fotoreportage Highland Games in Park de Hogenkamp.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/09/22/krachtpatserij-en-veel-gebrul-in-park-de-hogenkamp/26340/