Burendag in De Esdoorn

Burendag De Esdoorn 2015 TnHet is een slimme zet van Yolanda, coördinator Welzijn bij woonzorgcentrum De Esdoorn. De jaarlijkse rommelmarkt van Stichting ‘Vrienden van de Esdoorn’ wordt gecombineerd met de Burendag activiteiten in het huis aan de Esdoornstraat. Het resultaat is een gezellige drukte. Yolanda heeft zich een zonnetje op haar wang laten schminken en verklaart opgewekt: “Ik heb heel veel mensen uit de buurt gezien.”

Hanneke, één van de horeca medewerkers kan dit beamen. “We willen graag dat mensen uit de buurt bij ons komen mee eten en hebben daarom kortingsbonnen uitgedeeld. Ik had vijftig bonnen en die zijn bijna op.” Hanneke zorgt vandaag voor de ‘proeverij’. Gasten krijgen tijdens het ‘proef’ eten een maaltijd geserveerd die ook op het dagmenu staat. De menu’s herhalen zich om de vijf weken en veranderen met de seizoenen. Bovendien, zo legt Hanneke uit, kan er om de twee weken gesmikkeld worden van patat, of van een lekkere pannenkoek.

Buren die graag willen aanschuiven moeten wel rekening houden met de tijden van het huis. Voor de warme maaltijd het restaurant om 12 uur open, maar ook om half één staat de tafel nog gedenkt. ’s Avonds wordt er een broodmaaltijd geserveerd, maar wil je dan liever warm eten, dan kan dat ook na overleg.

Burendag De Esdoorn 2015-09-26-07

Terwijl Hanneke vertelt over haar werkzaamheden en de organisatie van de maaltijden, schuiven ondertussen de bezoekers langs de vele kramen. Rechts van de ingang de kramen van de Burendag en links de rommelmarkt van de ‘Vrienden’.

Burendag De Esdoorn 2015-09-26-10Eén van die vrienden van de Esdoorn blijkt een goede vriendin te zijn. Janny Bredewold is al meer dan twintig jaar secretaresse van de stichting, om precies te zijn sinds de oprichting in mei 1993. “Dat kwam omdat we nogal wat giften ontvingen,” legt Janny uit. “We hebben toen een stichting opgericht en ons ingeschreven bij de kamer van koophandel. Het geld besteden we aan zaken waarvoor de bewoners geen vergoeding krijgen. Zo hebben we in de beginjaren een elektronisch orgel aangeschaft.“

Burendag De Esdoorn 2015-09-26-16

Penningmeester B. van den Berg doet ook een duit in het zakje: “Ik schat dat de opbrengst van vandaag zo’n tweehonderdvijftig euro is. We proberen van de opbrengst ieder jaar voor de bewoners een boottocht te organiseren. Dit is één van de voornaamste activiteiten van de stichting. Vorig jaar hebben we hiervoor ook nog een gift van het Ouderenfonds gehad.” Net als zijn collega vrijwilliger, oogt de penningmeester niet bepaald piep jong. “Maar we gaan hier nog lang geen kamer bestellen,” grapt Janny.  Zo te zien zijn het vooral ouderen die zorgen voor de nog ouderen.

Burendag De Esdoorn 2015-09-26-15

Tegen vijven, wanneer de rommelmarkt bijna afgelopen is, scharrelen er nog altijd mensen tussen de plantenpotten, servies en glaswerk, beschuitbussen, tassen, manden, elektronische apparatuur, lampjes, speelgoed, puzzels beschuitbussen en ga zo maar door. “U blokkeert de boel weer,” grapt een mevrouw tegen een man met een scootmobiel. Blijkbaar kennen ze elkaar, want er wordt vrolijk gereageerd. De man is al een tijdje aan het rondsnuffelen en parkeert nog even bij de boekenkraam. De man van Janny bestiert de kraam en laat haar nog even een titel zien. “Volgens mij vind jij dit wel leuk.”

Burendag De Esdoorn 2015-09-26-20

De boeken die overblijven gaan naar de Grote Kerk. De spullen gaan naar de opslag en daar wordt bekeken wat er verder mee gaat gebeuren. Nog een keer te koop aanbieden, naar de Rova, of Dorcas? Dat is een zorg voor later, eerst maar eens opruimen. Ook aan de andere kant worden de koekblikjes met opbrengsten ingeleverd. “Dit is van de bloemenkraam,” zegt een mevrouw die haar trommeltje aan Yolanda geeft. Hanneke heeft nog kortingsbonnen kunnen uitdelen aan een gezin met twee kleine kinderen. Ze zou het leuk vinden om voor hen te koken. Overal tevreden gezichten. Ook bij de mensen die met hun nieuwe stoel van vijf euro, of een mande van een paar kwartjes naar huis wandelen. Een geslaagde burendag in Dieze-West.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/09/27/burendag-in-de-esdoorn/26384/