Veel meer dan een verbouwing

De Springplank tnDe kinderen van De Springplank boffen deze herfstvakantie, want ze hebben een extra vrije dag. Op de maandag die volgt na de vrije week is het personeel juist extra druk in de school met het inrichten van de klaslokalen. Hoewel de verbouwing nog niet klaar is, zijn de stofwolken inmiddels opgetrokken en de lessen in volle gang. De nog aanwezige werklui geven ondertussen ‘bijles’, want ze worden iedere dag bestookt met de vraag “Wat bent u aan het doen?”

Martin Sangers, directeur van de openbare brede school, glimt van trots wanneer hij over zijn vernieuwde werkplek praat.  “Maar,” zegt hij, “het is veel meer dan een verbouwing. We hebben eerst gekeken naar wat deze school nodig heeft. Het logo is vernieuwd, de website, maar het gaat vooral om de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. We hebben nu een gemotiveerd team, met mensen die allemaal dezelfde visie willen uitdragen. Daar hoort ook een prettige werksfeer bij, ruimte om te bewegen en een uitstraling die de kwaliteit laat zien.”

?????????????

Zo zag het er in de Herfstvakantie uit

Martin Sangers is een bevlogen teamleider die bij alles de leerlingen centraal stelt. “Het gaat er bij ons vooral om dat je kunt worden wie je bent. We gaan dan uit van de kansen die er voor het kind zijn en dus niet benadrukken wat het kind NIET kan. Het is daarom heel belangrijk dat we de kinderen goed kennen. We volgen een lijn in de ontwikkeling en die begint al bij de peuters.  Behalve een fijne ruimte is er ook lesmateriaal van deze tijd nodig. Een goede Wifi is dan noodzakelijk. Net als een bibliotheek. Eerder bracht de bibliotheek van Zwolle ons de boeken, maar daar is geen subsidie meer voor. We zijn nu zelf een bibliotheek aan het opzetten.”

Hier is even geen sprake van en omdat de school weer begonnen is, voor de peuters af en toe een beetje lawaaierig

Hier is even geen sprake van en omdat de school weer begonnen is, voor de peuters af en toe wat overlast

Je kunt nog zoveel leuke plannen hebben, het moet ook betaald worden. De directeur wil de ouderbijdrage absoluut niet verhogen. Gelukkig is de actiebereidheid bij ouders en kinderen groot. Er worden door de leerlingen allerlei plannen bedacht en daar heeft de school een actie uit gekozen. Het wordt een flessenactie. Dat betekent dat de mini-studentjes eerdaags door de wijk gaan om statiegeldflessen te verzamelen.  Er zijn echter meer zaken waar de schooljeugd graag over wil meebeslissen. Er is daarom een heuse kinderraad opgericht. Een hevige verkiezingsstrijd ging daar aan vooraf, want iedereen wilde gekozen worden.

Sommige leerlingen wachten nog op een nieuw lokaal waar meer ruimte is en ze elkaar minder snel aanraken

Sommige leerlingen wachten nog op een nieuw lokaal waar meer ruimte is en ze elkaar minder snel aanraken

Behalve een grote betrokkenheid in de school is het ook belangrijk dat er buiten de school een betrokkenheid is. Martin Sangers bedoelt dan niet alleen de ouders. “Er is altijd al contact geweest met mensen van buiten, maar dat willen we graag intensiveren. De school staat in deze wijk en we moeten ook wat betekenen voor de wijk.  We willen graag activiteiten binnen de school brengen.” Een aantal van die activiteiten hebben inmiddels plaatsgevonden en daar zaten ook blijvertjes tussen. Zo is er de karate les, maar dankzij Sportservice Zwolle, worden er veel meer sportactiviteiten naar binnen gehaald, zoals tafeltennis, voetbal en aerobic. Ook buurtvereniging de Bollebieste is op bezoek geweest, net als de wandelvereniging van Wijz.

Juf Marjolein nog druk aan het werk na schooltijd

Juf Marjolein nog druk aan het werk na schooltijd

Het onderwijzersteam houdt zelf ook van beweging. Tijdens een gezamenlijke fietstocht hebben ze elkaar uitgebreid gesproken over de nieuwe ideeën en de visie op de kwaliteit van het onderwijs. Dit heeft geresulteerd in een hecht team waarbinnen de neuzen allemaal dezelfde kant op wijzen. Na schooltijd zijn de meesters en juffen nog lang aanwezig. Af en toe komt er een ouder binnen wandelen met vragen. Het oogt allemaal heel relaxt. Dat neemt niet weg dat er aan de Beukenstraat 83 heel hard wordt gewerkt. Iets wat de directeur graag wil onderstrepen.

Juf Meral zal blij zijn wanneer ze eindelijk met haar groep 7 en 8 in dit ruime lokaal kan. De kleuren zijn rus en licht en zelfs de verlichting is straks aangepast met rustig licht van speciale ledlampen

Juf Meral zal blij zijn wanneer ze eindelijk met haar groep 7 en 8 in dit ruime lokaal kan. De kleuren zijn rustig en licht en zelfs de verlichting is straks aangepast met rustig licht van speciale led lampen

Dankzij het wegbreken van overbodige ruimtes heeft juf Merel nu een ruime poppenhoek in haar lokaal

Dankzij het wegbreken van overbodige ruimtes heeft juf Merel nu een ruime poppenhoek in haar lokaal

Martin Sangers in wat zijn kantoor moet worden. Het voormalige rookhok. Een nieuw rookhok komt er niet, want de meesters en juffen moeten het goede voorbeeld geven

Martin Sangers in wat zijn kantoor moet worden. Het voormalige rookhok. Een nieuw rookhok komt er niet, want de meesters en juffen moeten het goede voorbeeld geven

"Meneer wat bent u aan het doen?" De schilder geeft dagelijks praktijkles

“Meneer wat bent u aan het doen?” De schilder geeft dagelijks praktijkles

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/11/04/veel-meer-dan-een-verbouwing/26591/