Wekelijks senioren uitje in Buurtkamer Diezerpoort

Buurtkamer Diezerpoort ugHet zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck aan de Bagijneweide 3 biedt vanaf maart 2015 onderdak aan de buurtkamer Diezerpoort. Buurtkamer Diezerpoort, meldt de folder van organisator WijZ Zwolle: ‘is bedoeld voor zelfstandig wonende senioren in de wijk. Samen koffie drinken, gezellig eten en een keuze uit activiteiten’. Elke donderdag tussen half tien en één uur kunnen ouderen aanschuiven voor wat gezelschap en bezigheid.

Eten met elkaar kan, maar is niet verplicht. Fijn, zo’n mogelijkheid voor contact als je als oudere even uit huis kan, en er dichtbij afleiding en ontspanning is, zou je zeggen. Maar uit de eigen buurt Diezerpoort zijn er nog weinig gasten, en dat is jammer, vindt Alie Visser, hoofd patiëntenzorg, die even komt binnenlopen: “Meer aanloop uit onze eigen wijk is meer dan welkom!”.

Vrijwilligster Sabine: “We verspreiden folders hier in de buurt en het zorghuis maakt ook buurtbewoners attent op onze buurtkamer. Zo proberen we meer mensen te trekken. We hebben nu een leuke, vaste kern maar zien graag dat de groep verder wordt uitgebreid”. En tegen de kleine groep meeluisterende gasten: “Leuk, de Diezerpoorter. De pers, mensen! Die kunnen we gebruiken om wat meer Diezerpoorter naar de buurtkamer te halen”. Met collega vrijwilligster Suus, de stagiairs Joris en Rhodas biedt ze de buurtkamergasten gezelschap en activiteiten. Bij alles staat de wens van de gasten voorop, het is hun ochtendje uit.

 

Buurtkamer Diezerpoort Rummikubteam

Wat verderop aan tafel werkt Tini aan een kruiswoordpuzzel. Ze is geboren en getogen Zwolse, en heeft in veel Zwolse wijken gewoond. Het meest verknocht is ze aan Assendorp. Ze woont met haar man, met wie ze bijna vijftig jaar getrouwd is, in de Enkstraat. Trouw brengt hij haar iedere week naar de buurtkamer. Ze hebben twee kinderen: “een zoon en een dochter”. Beiden hebben ze altijd hard gewerkt: “In de huishouding, en op een confectiefabriek. Mijn man heeft nog bij een broodbakkerij hier gewerkt en als chauffeur. Later heb ik nog in een hotel gewerkt maar dát raad ik iedereen af, hotelwerk. Slávenwerk!”

Minie is ook al Assendorpse: “Ik woon tegenover haar school”, zegt ze, wijzend op stagiaire Rhodas. Die volgt de opleiding Verpleegkunde bij Landstede. Minie komt donderdags met de taxi naar de buurtkamer Diezerpoort. Onderweg pikt die nog wat Assendorpers op. Ze houdt van knutselactiviteiten, zo hebben ze laatst nog een herfststuk gemaakt.

Buurtkamer Diezerpoort Knutselen

Naast Rummikub zijn er ook knutselactiviteiten bij Wilhelmina van Sonsbeeck

“Puzzelen, spelletjes doen, wat praten, luisteren naar muziek, alles kan”, zegt Suus. Ze wijst op één van de Rummikub spelers. “Anton heeft een grote muziekbibliotheek en soms neemt hij wat cd’s mee”. Ze gaan er ook wel eens op uit met elkaar. “Met de groep hebben we samen bij Stroomberg geluncht en hebben we de Nooterhof bezocht, deze zomer”. “Een klein uitje, maar je moet er toch veel voor regelen. Vervoer, dieet en begeleiding, dat soort dingen”. Samen gekookt hebben ze ook, met een gast die kok is geweest..

Ze ziet dat de buurtkamer mensen goed doet: “Fijn als ontspanning en afleiding. En je bent er even gezellig uit!”

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/11/09/wekelijks-senioren-uitje-in-buurtkamer-diezerpoort/26664/