Deadline wijkcentrum Dieze-Oost

Wijkcentrum Dieze-Oost TnEen kleine groep voorvechters gaat na of er mogelijkheden zijn een Coöperatieve Vereniging op te richten als alternatief voor het  ter ziele gegane wijkcentrum Dieze-Oost.  Ze zijn hierover in gesprek met gemeente Zwolle, maar, zoals John Kemperman opmerkt: “Het is kort dag. We hebben erg weinig tijd om dit te onderzoeken en op 16 november moet er bij de rechtbank een beslissing worden genomen. Ik hoop dat de gemeente ons steunt en een jaar proeftijd gunt.”

De werkgroep, waar onder andere Harry Klein van Dieze Dans en Doen in meedoet, heeft als doel een multifunctioneel complex  op te starten. Een gebouw dat door de leden van de coöperatie gebruikt kan worden. Je kunt dan denken aan een atelier, een beginnend bedrijfje, of iets als ‘seats2meet’. De financiën zijn uiteraard een belangrijke aangelegenheid. Net als de organisatiestructuur. Dit is de reden waarom de werkgroep John Kemperman in de arm heeft genomen.

Kemperman was destijds nauw betrokken bij het opzetten van het Huis van Vriendschap. Toen hij merkte dat de organisatie daar dreigde te veranderen in een alleenheerschappij, besloot hij eens tot op de bodem uit te zoeken hoe het dan wel zou moeten. Hij dook in de verschillende bestuursvormen en regelementen en wilde weten waar de verantwoordelijkheden liggen. Ook bij de wijkvereniging Dieze-Oost vloog de organisatie uit de bocht. “Nu moeten we het anders aanpakken,” aldus Kemperman, “want we hebben gezien welke structuur niet werkt.  De mensen die het meeste  belang bij de vereniging hebben, moeten ook de meeste zeggenschap hebben. Iemand moet zelf kunnen beslissen wat hij of zij doet met de uren die zijn gereserveerd.”

Wijkcentrum Dieze-Oost 2015-09-14-013

Een gemeentelijke subsidie die tegen de huur wordt weggestreept is niet voldoende. Er zijn meer kosten.  Die overige kosten zullen  gedragen moeten worden door de gebruikers. Een lid van de coöperatieve vereniging  is mede verantwoordelijk voor het voortbestaan en onderhoud van het multifunctionele centrum.  Een centrum zonder ‘smaakje’ zoals Kemperman dat noemt.  “Ik weet dat er verschillende organisaties zoals Focus, actief zijn in de wijk, maar ik wil van een neutrale plek gebruik maken. Een organisatie met een ‘smaakje’ werkt drempel verhogend.”

Na overleg  met de gemeente onderzoekt de werkgroep of er voldoende belangstelling is om mee te willen doen. Door zich in een vroeg stadium aan te melden, kunnen Diezerpoorters zelf vorm geven aan het op te richten  multifunctionele centrum. Met uitzondering van  faciliteiten die de horeca biedt, zoals  biljarten en kaarten, kan een ieder zich aanmelden. Als voorbeeld noemt Kemperman een spelotheek met spelletjes en speelgoed voor kinderen. Daarnaast zal er ruimte zijn voor het schenken van een kopje koffie met als doel de ontmoeting van wijkgenoten tot stand te brengen.

Ook commerciële organisaties kunnen meedoen, maar het is niet de bedoeling om van het wijkgebouw een winkelpand te maken. Een ondernemende Diezerpoorter kan direct aandeel hebben in het wijkgebouw, kan nu meedenken en kan er een eigen draai aangeven. Echter, de tijd dringt. Voor meer informatie en aanmelden kunt je contact opnemen met J.W.L.M. Kemperman via jwlm.kemperman@gmail, of telefonisch op 06-24512196 en via een mail naar c.conradie@zwolle.nl ( Claudine Conradie gemeente Zwolle)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/11/10/deadline-wijkcentrum-dieze-oost/26686/

1 reactie

    • Buurvrouw on 10 november 2015 at 20:41

    Dit artikel mag wat mij betreft per direct worden verwijderd! Ik zit zelf in dit werkgroepje en de inhoud van wat nu hier vermeld is, klopt voor geen meter! Dit geeft naar de wijk toe een heel verkeerd beeld van wat er gaande is! Dit is geen journalistiek!

Reacties zijn uitgeschakeld.