Herfstrondje door Bagijneweide en Dieze-West

Herfst Dieze ugAlle bladeren zijn nu van de bomen, ook in de Bollebieste staan de statige kastanjes weer naakt en kleurloos op de winter te wachten. Op heel wat plaatsen waadt men in Diezerpoort tot aan de enkels door het afgevallen loof.

Hier en daar zijn de trottoirs en zelfs de gemeentelijke heesters bijna niet meer te onderscheiden. Prachtig en kleurrijk hoor, zo’n bladerdek, maar de omgeving wordt er toch niet mooier op als het lang blijft liggen. Eindelijk brommen hier en daar de bladblazers en de reinigingsdienstwagentjes vegen de straten schoon. Wel wat laat, gemeentelijke bezuinigingen misschien? Lelijke glij- en valpartijen als gevolg van de glibberige bladermassa kun je beter voorkomen.

Herfst Dieze 01

Nieuwe werkplek Travers Welzijn
Het Centraal Bureau van Travers Welzijn aan de Koestraat betrekt op 14 december het voormalige pand van Bonjour aan de Burgemeester Drijbersingel. Daar is dan veel aan verbouwd, en er is een nieuw gedeelte bij aangezet. Op 10 november, als het Travers team Dieze vanuit het Slingelandtplein een kijkje komt nemen, wordt er nog druk geklust aan het nieuwe nog lege pand. Overal staan hekken, ronken bouwmachines, en lopen werklui tussen allerlei bouwmaterialen rond. Maar dat is geen probleem.

Travers bekijkt nieuwe locatie 03

Het team krijgt een rondleiding door het gebouw van Liesbeth Bekking, facilitair manager bij Travers Welzijn. Keuken, kantine-aula ruimte, wachtruimten, spreekkamers: “Die gaan we namen geven, geen saaie nummers”. Behalve Travers worden ook andere organisaties in het pand gehuisvest, zoals ‘Zwolle Doet’ en Wijkkrant Diezerpoorter. Het team zelf gaat werken in een grote, lichte en open werkruimte met flexibele werkplekken. Aan beide zijden van een trap naar een balkonachtig bovengedeelte zijn twee glazen kantoortjes gebouwd. De wijkwerkers, die in gedachten al wat aan het inrichten slaan, zijn tevreden met de nieuwe werkstek.

Boekenmarkt HCO
Aan de Van Wevelinkhovenstraat staan de deuren van het Historisch Centrum Overijssel al vanaf 3 november wijd open voor boekenliefhebbers. De boekenmarkt die het HCO met andere organisaties organiseert, is een groot succes. De markt, die gehouden zou worden van 3 tot en met 13 november, wordt zelfs verlengd tot 25 november. ‘Continue nieuwe voorraad. Dus het loont de moeite om zo nu en dan een kijkje te nemen!’ schrijft het HCO op de eigen website. Veel informatieve boeken over allerlei onderwerpen gaan voor een prikje de deur uit. Dus: wil je knus met een fijn boek in de hoek bij de haard kruipen in deze grijze herfstdagen: kijk op de boekenmarkt van het Historisch Centrum Overijssel!

Boekenmarkt HCO 02

Open dag ArtEZ
De open dag van ArtEZ, hogeschool voor de kunsten is in Zwolle bijzonder geslaagd, getuigen de organisatoren. De open dag, die op zaterdag 14 november plaatsvindt trekt veel belangstellende middelbare scholieren en hun ouders. ArtEZ, landelijke hogeschool voor de kunsten heeft in Zwolle twee locaties: de ArtEZ Academie voor Art & Design, Docent Theater en Master Kunsteducatie aan de Rhijnvis Feithlaan 50 en aan de Stadsmuur 88 het ArtEZ Conservatorium. Op beide locaties geven studenten op deze open dag acte de présence met design en muziek.

Open dag ArtEZ 01

In de kantine van het ArtEZ pand aan de Rhijnvis Feithlaan 50 is het druk. Tafels zijn bedekt met informatiefolders van diverse studierichtingen. Veel ouders staan en zitten met hun aankomende studentenzoon en/of dochter te lezen en luisteren naar voorlichting van opleiders. Studenten nemen belangstellende groepjes mee door het gebouw. In de vele lokalen laten ze zien hoe ze hun artistieke creaties: zelfgemaakte cartoons en al of niet digitaal vervaardigde applicaties en animatiefilms maken: “In onze groep hebben we allemaal een figuur getekend; elk figuur laten we in deze animatiefilm vloeiend overlopen in het volgende figuur”, zegt een student, wijzend op een animatiefilm die permanent op een filmscherm wordt getoond.

Open dag ArtEZ 03

In een ander lokaal ligt een lange getekende cartoon uitgespreid over de tafels. ‘Beeld je dromen uit’ staat in een volgende ruimte met grote blokletters op het bord. Van allerlei materialen worden figuren gemaakt, en gebruikt voor animatie. Ook is te merken dat met de komst en ontwikkeling van digitalisering steeds meer mogelijk is op design gebied. Op de vele computerschermen staan allerlei afbeeldingen en bewegende beelden, die met speciale applicatie programma’s kunnen worden bewerkt.

ArtEZ hogeschool Zwolle ondersteunt daarnaast met de studenten in de stad en binnen de eigen wijken ook actief allerlei organisaties en participeert waar mogelijk bij wijkevenementen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/11/22/herfstrondje-door-bagijneweide-en-dieze-west/26756/