Praat gewoon met me

Theater Young Ones Tn“Als ik met jou praat en jij met mij, dan weten we van elkaar wie we zijn en wat we nodig hebben. Praat gewoon met me. Zo simpel kan het zijn.’’ Dat zegt Imad Bdewi, gevlucht uit Syrië en sinds kort acteur. Samen met Moutasem Ekhtiar, eveneens vluchteling uit Syrië speelt hij mee in de voorstelling TةRدOاYطرو

Wat gebeurt er als we het onbekende binnen onze veilige muren halen? Zijn we bereid hiervan te groeien of regeert de angst en gaan we genadeloos ten onder omdat we het paard van Troje binnenhalen? Dat is het verhaal dat theatermaker Irene Kriek probeert te vertellen in de voorstelling ‘TROY’ die zij bij The Young Ones maakt met een groep jonge Nederlandse acteurs en twee Syrische spelers. TROY is op 11, 12 en 13 december te zien op het Young Ones Festival. Een festival dat min of meer voor onze wijkbewoners ‘om de hoek’ plaats vindt, dus een prima gelegenheid een kijkje te nemen.

Irene Kriek is een van de vaste theatermakers van The Young Ones en weet elk seizoen weer te verrassen met haar rake voorstellingen, waarbij zij moeilijke thema’s niet uit de weg gaat. Wat bracht haar bij dit idee? Irene: “Ik heb deze voorstelling gemaakt omdat sommige delen van de wereld in brand staan en er zo veel mensen zijn die over de wereld trekken, op zoek naar een veilig of beter onderkomen. Dat gaat met heel veel angst gepaard, angst van ons voor het onbekende. Ik denk dat we door onze grenzen te sluiten en muren hoger te maken het probleem vergroten. Ik geloof erin dat we verbinding moeten zoeken met deze mensen, omdat het onbekende onze wereld ook kan verrijken. En wat zouden wij doen als het hier zou gebeuren? Ik ben op zoek gegaan naar die verbinding en als theatermaker heb ik daar op mijn manier vorm aan gegeven.”

De cast van TROY bestaat uit een groep van veertien jonge Young Ones spelers en de twee Syrische jongens, Moutasem Ekhtiar en Imad Bdewi. Samen leren ze van elkaar, delen ze hun ervaringen en zijn ze op zoek naar vrede en veiligheid. In de donkere dagen voor Kerst een prima voorstelling om de kerstgedachte een extra impuls te geven. Naast TROY zijn er maar liefst zes andere voorstellingen te zien op het Young Ones Festival. Voor meer info over het programma & kaartverkoop , ga naar de website van The Young Ones.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/12/03/praat-gewoon-met-me/26815/