Muziek luisteren met buren

muziek bij de buren tn“Praten jullie rustig verder, dan kan ik even mijn gitaar aanpassen.” Aan het woord is singer-songwriter Juliette Veneman. Ze is één van de muzikanten die optreedt in een huiskamer in Diezerpoort tijdens het festival “Muziek bij de buren”. Zondag 13 december hebben negen wijkbewoners hun woonkamer beschikbaar gesteld voor optredens en Juliette zingt in een huiskamer aan de Diezerenk.

De optredens duren een half uur en tussendoor zijn er ruime pauzes. In die pauzes kan het publiek van huiskamer wisselen om zo verschillende concertjes bij te wonen. Tijdens het tweede optreden van Juliette schuift Aafke aan. Ze is een Rotterdamse en op bezoek bij vrienden in Zwolle. “Ik kom net bij een optreden in de Kastanjestraat vandaan. Dat was erg leuk,”verklaart ze. Meteen ligt de lat wat hoger voor Juliette, maar ze blijft er heel ‘cool’ onder. Na een half uur verlaat Aafke tevreden de woonkamer aan de Diezerenk en gaat opweg naar een volgend optreden. Ze besluit de hele dag mee te maken. Tot aan de ‘after-party’ in Hedon toe.

muziek bij de buren 1

Hanneke Valkeman, wijkmanager van de gemeente Zwolle voor de Diezerpoort, komt ook luisteren. “Ik had het kunnen weten dat jij het was,” lacht ze bij binnenkomst naar de gastvrouw. Ook Hanneke gaat, samen met een vriendin, een aantal concerten in ‘haar’ wijk bezoeken. Sommige bezoekers komen speciaal voor Juliette. Ze hebben in het programma de namen van de muzikanten opgezocht en op Youtube geluisterd om zo een keus te maken. Juliette is onder de indruk: “Wauw, dat had ik helemaal niet verwacht, dat mensen speciaal voor mij komen. Ik dacht dat het allemaal vrienden en kennissen van de huiseigenaar waren.”

muziek bij de buren 3

Het blijkt dat de bezoekers allemaal ‘vreemden’ zijn. Bewoners van de Diezerenk komen vooral om kennis te maken en uit nieuwsgierigheid. In dit opzicht is de opzet van het festival heel geslaagd. “Ik woon in het huis met de rode deur,” verklaart de Grietje, “al vijftig jaar.”  Met haar zesenzeventig jaar is ze de oudste bezoeker. “Ik woon een eindje verderop in het huis met de vogeltjes op het raam,” legt Maaike de gastvrouw uit, “ik zie u regelmatig voorbij mijn raam wandelen.” Er wordt gelachen, gesnoept, geproost en hoewel de mensen in de huiskamer elkaar niet kennen lijkt het voor een buitenstaander waarschijnlijk een familiefeestje.

After-party in Hedon

After-party in Hedon

Zangeres Jantsje Procee, die met haar band in een huiskamer in Dieze-Oost optreedt, schrijft de volgende dag op haar facebookpagina: “En toen was het alweer voorbij… We hebben een topdag gehad bij ‘Muziek bij de buren’! Een bedankje aan de organisatie, alle bezoekers en in het bijzonder aan de leukste gastvrouw van Zwolle, Janke Versteeg (mét koek, mandarijnen en glühwein)! Tot volgend jaar!” Wanneer alle optredens zo geslaagd zijn dan is dat ‘tot volgend jaar’ vast en zeker geen loze belofte.  En de ‘leukste gastvrouw’ vinden we ongetwijfeld op veel verschillende locaties.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2015/12/15/muziek-luisteren-met-buren/26889/