Zwollenaar schrijft over ervaringen Schipholbrand

Zwollenaar Chafik Chnachi ontvangt zaterdag 7 mei zijn biografie #Alarmbellen. Chafik is slachtoffer van de Schipholbrand op 27 oktober 2005.

Bij deze nationale ramp kwamen elf gedetineerden om het leven in het detentiecentrum op Schiphol Oost. Chnachi overleefde, maar is voor het leven getekend. Dit boek gaat over zijn traumatische ervaringen tijdens en na de ramp. Ook vertelt hij over zijn moeilijke jeugd in Marokko, zijn Nederlands-Joodse voorouders en zijn leven in Nederland voor en na de Schipholbrand.

De biografie #Alarmbellen is tot stand gekomen met hulp van een crowdfundingscampagne van Lovetofund.

Creatieve ondernemers

Het idee voor een eigen boek ontstond toen Chafik eind 2014 zonder werk en huis in daklozenopvang De Herberg in Zwolle belandde. Daar heeft hij kenbaar gemaakt dat hij graag zijn verhaal wil laten optekenen. Activeringscoach Arend Jan Poelarends van Zwolle Actief pakte zijn wens op en samen verzamelden ze een aantal Zwolse creatieve ondernemers en andere betrokkenen bij elkaar. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtig boek met de titel #Alarmbellen. Het boek heeft Chafik geholpen zijn leven weer op de rit te krijgen.

Crowdfunding

Om de inzet van alle betrokkenen mogelijk te maken, is eind vorig jaar de crowdfundingscampagne #Alarmbellen gestart. Donateurs konden via deze campagne één of meerdere boeken bestellen voor 16 euro. Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar gaf op 8 december het startsein voor de campagne door het eerste boek te ‘funden’.
Begin maart was de crowdfundingsactie geslaagd en kon gestart worden met het boek.

Schrijver Yvonne de Haan heeft zijn levensverhaal opgetekend. Grafisch vormgever Annemarie Zijl realiseerde de vormgeving. Schrijver en recensent Sandra Oosterveen verzorgde de eindredactie. Scholten Uitgeverij geeft het boek uit.

Het boek is 7 mei te koop voor 16 euro 50 in de winkel en via webwinkels.

Lees ook:

http://www.hartvannederland.nl/nederland/noord-holland/2015/chafik-overleefde-de-fatale-schipholbrand

http://www.destentor.nl/regio/oldebroek/boek-van-chafik-chnachi-uit-zwolle-over-schipholbrand-wordt-uitgegeven-1.5770155

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1196729/2008/10/25/Drie-jaar-na-de-brand-in-vleugel-K.dhtml

http://www.npo.nl/spraakmakende-zaken/18-07-2006/POW_00064768

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2016/05/04/zwollenaar-schrijft-over-ervaringen-schipholbrand/27387/