Mindfulness toegespitst op depressie

Mindfit logo ug“Mindfulness effectief bij preventie terugval van depressie”, zo luidt de kop van het artikel dat het Radboudumc onlangs publiceerde. Onze GZ-psycholoog en Mindfulness-expert San van Halen ervaart dit in de praktijk. “8 van de 10 deelnemers ervaren meer stabiliteit”.

Uit de grootste analyse van het effect van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) tot nu toe, blijkt dat MBCT een effectieve behandeling is om een terugkerende depressie te voorkomen. De belangrijkste bevinding, zo schrijft Radboudumc, is dat de therapie een goede aanvulling of alternatief kan zijn voor het lange-termijngebruik van antidepressiva.

Anders omgaan met negatieve gedachtes
“Het is goed om te weten dat er een verschil is tussen Mindfulness en MBCT”, legt San uit. “Mindfulness-trainer is geen beschermde titel. Bij MBCT is dat anders. Dit is een behandelvorm die alleen mag worden toegepast door bijvoorbeeld psychologen. Én je moet over een MBCT-diploma beschikken.” Daar waar Mindfulness zich richt op ontspannen en anders omgaan met stress, heeft MBCT elementen van de cognitieve gedragstherapie in zich. “MBCT is toegespitst op depressie. Het geeft de deelnemer meer inzicht in zijn ziektebeeld en in de rol van negatieve gedachtes. Door middel van Mindfulness-technieken leert iemand er anders mee om te gaan, het meer te accepteren.”

San van Halen

San van Halen, foto Vincent Nijhof

Accepteren dat het geluid er was
San volgde, naast zijn baan bij Mindfit, een opleiding Mindfulness en haalde daarbinnen zijn MBCT-diploma. “Ik kreeg les van Mark Williams, de godfather van de MBCT. Een inspirerende man met veel humor.”  Als iemand zich in een depressie bevindt, is Cognitieve Gedragstherapie meestal een passende behandeling. Mensen die gevoelig zijn voor een terugkerende depressie zijn volgens San meer gebaat bij MBCT. “Ik had een man in behandeling die leed aan een heftige vorm van tinnitus. Hij hoorde constant een motorzaag-geluid in z’n hoofd. Met behulp van MBCT lukte het hem te accepteren dat het geluid er was. Hierdoor kon hij de dingen die hij belangrijk vond in het leven weer oppakken.”

Meer stabiliteit en acceptatie
De groepstrainingen van San en zijn collega’s zijn een succes te noemen. “Deelnemers blijven tot aan het einde gemotiveerd. En maar liefst 8 van 10 mensen geven aan meer stabiliteit en acceptatie te ervaren. Ik zou MBCT niet meer willen missen.”

Over Mindfit
Mindfit biedt hulp aan mensen met psychische problemen. Dit doet ze vanuit verschillende locaties in Overijssel, Drenthe, Gelderland, Utrecht en de Achterhoek. In Zwolle is het secretariaat van Mindfit gevestigd aan de Burgemeester Roelenweg 9. Vanwege uitbreiding is ze volop op zoek naar nieuwe medewerkers, ook voor locaties in Lelystad/Almere en Friesland. Meer informatie over vacatures vindt u op www.werkenbijmindfit.nl.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2016/05/26/mindfulness-toegespitst-op-depressie/27469/