Coöperatief WijBedrijf legt eerste zonnepanelen in Dieze

Eerste Zonnenpanelen WijBedrijf Dieze ugWijBedrijf Dieze start deze week met het project StraatStroom. De eerste van honderden zonnepanelen worden geplaatst op appartementencomplexen en woningen in de Zwolse woonwijk Dieze. Vakmensen en zelfstandigen uit de wijk hebben samen met bewoners uit de wijk het StraatStroom project opgezet.

Iedere bewoner uit Dieze kan mee doen, of je in een flat of in een tussenwoning woont. Je kunt meedoen door panelen te huren of te kopen. Voor de eerste 165 huurders – particuliere eigenaren – heeft de gemeente subsidie beschikbaar gesteld. Meedoen betekent jaarlijks minder betalen voor energie. Maar veel bewoners vinden het net zo belangrijk dat ze op deze manier bij dragen aan een groenere wereld en een zelfstandiger Dieze.

Omdat het WijBedrijf vakmensen en zelfstandigen uit de eigen wijk inzet bij de installatie en uitvoer van het project, betekent het project ook werk voor inwoners van Dieze en verbetert de sociale structuur van de wijk. Het mes snijdt dus aan meer kanten en dat is precies wat het WijBedrijf wil. WijBedrijf Dieze is een wijkcoöperatie, gericht op duurzame ontwikkeling van de wijk. De klanten van het WijBedrijf zijn tegelijkertijd de leden van de coöperatie en dus de baas over het WijBedrijf.

V.l.n.r. Erik Brink (E2Energie), Joost Kroes (WijBedrijf Dieze) en Edwin de Graaff (Reno-Tech)

V.l.n.r. Erik Brink (E2Energie), Joost Kroes (WijBedrijf Dieze) en Edwin de Graaff (Reno-Tech)

Het WijBedrijf ontzorgt met het StraatStroom project niet alleen bewoners, maar ook de verenigingen van eigenaren (VvE) van appartementencomplexen. Met alle bewoners van een appartementengebouw gezamenlijk optrekken om zonnepanelen aan te schaffen, is vaak erg lastig. Dankzij het WijBedrijf hoeven VvE’s niet zelf te investeren, maar kunnen ze toch zonnepanelen op het gezamenlijke dak laten installeren die door bewoners gehuurd of gekocht kunnen worden. En niet Iedereen hoeft mee te doen.

De eerste zonnepanelen gaan naar het dak van de Ruusbroecstraat

De eerste zonnepanelen gaan naar het dak van de Ruusbroecstraat

De inkomsten uit de verhuur van de zonnepanelen aan de eerste 165 woningen worden weer in de wijk geïnvesteerd. Het WijBedrijf wil dat veel meer huishoudens in Dieze van de voordelen van zonnepanelen kunnen genieten en aan StraatStroom mee kunnen doen.

Wijkwethouder Nelleke Vedelaar met Edwin de Graaff van Reno-Tech

Wijkwethouder Nelleke Vedelaar met Edwin de Graaff van Reno-Tech

Naast StraatStroom werkt het WijBedrijf Dieze aan meer projecten om de wijk op sociaal-economisch vlak te versterken. Zo wordt momenteel in opdracht van de gemeente Zwolle onderzocht op welke manier de begane grond van een appartementencomplex aan het Simon van Slingelandtplein in het hart van Dieze-Oost gerevitaliseerd kan worden.

Wijkbewoners doen actief mee met het ontwikkelen van levensvatbare bedrijfsplannen voor de voormalige winkelpanden die momenteel als kantoor in gebruik zijn bij onder andere de gemeente, deltaWonen en FNV. Maar je kunt het WijBedrijf ook bellen als je vakmensen uit de wijk zoekt om je woning te isoleren of om het onderhoud van je flat te doen. Woningstichting Openbaar Belang heeft al gebruik gemaakt van het WijBedrijf voor werkopdrachten in de wijk.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2016/11/02/cooperatief-wijbedrijf-legt-eerste-zonnepanelen-in-dieze/28115/

1 reactie

  1. Jaren geleden begonnen vanuit burgersinitiatief om te kijken naar verduurzaming vanuit de wijk, energie trasitie wat kunnen we doen. Blauwvinger Energie is hieruit voortgekomen, toen de kans om in mijn wijk ook wat meer te doen. Na een lange weg mocht ik samen met veel man/vrouwkracht de oprichting meemaken van Wijbedrijf Dieze (coöperatieve onderneming). Nu geheel van, door en met de bewoners positieve transitie van energie, geldstromen ombuigen naar de wijk zelf en onderlinge cohesie versterken. We komen daarmee meer in de kracht. Laten we Dieze en Zwolle nog een stukje mooier maken, DOE MEE!

Reacties zijn uitgeschakeld.