Dossier Dieze gesloten

Dossier Dieze ugBeelden uit vervlogen tijden, grappige anekdotes, herinneringen ‘van horen zeggen’ en een flinke verzameling oude foto’s brengen de geschiedenis van Diezerpoort in beeld.

Bert Evenboer heeft alle historische wetenswaardigheden verzameld en in eigen beheer uitgegeven onder de titel: Dossier Dieze. Dat uitgeven ging echter iets te enthousiast. “Ik heb veel minder boeken verkocht dan ik berekend had.”

Volgens Evenboer lijkt de vraag naar zijn boeken minder te worden naar mate Zwolle groter wordt. “In de nieuwe wijken zoals Holtenbroek en Aa-landen voelen de mensen zich minder verbonden met de historie, er is daar minder geschiedenis. In Dieze is dat wel het geval, maar er zijn ook veel mensen verhuisd, uit Dieze vertrokken. En,” geeft hij eerlijk toe, “het boek was ook wel een beetje duur. Ik heb daarom mijn restpartijen te koop aangeboden.”

Zo komt Robert Elias aan een grote partij boeken. De meer dan achthonderd exemplaren van ‘Dossier Dieze’ vormen een indrukwekkende stapel in zijn winkel ‘Boekenhuis Zwolle’ aan de Jufferenwal. “Inmiddels zijn daar nog zo’n driehonderd van over, via de webshop gaan ze over de hele wereld,” licht Robert toe, “tot aan Amerika toe. Soms zijn het mensen die hier gewoond hebben, of hier nog familie hebben wonen en die het fijn vinden om nog een beetje verbonden te zijn met de wijk. Laatst bestelde iemand uit Den Haag het boek nog.”

De laatste verkoop van Dossier Dieze is bij Robert Elias in Boekenhuis Zwolle

De laatste verkoop van Dossier Dieze is bij Robert Elias in Boekenhuis Zwolle

De fysieke sterkte die Elias uitstraalt staat in schril contrast met de kwetsbare boeken die in stapels op zijn bureau liggen. Sommigen met licht gebarsten lederen kaften. Af en toe vindt hij, of één van zijn medewerkers, een pareltje tussen de oude exemplaren. Van alle boeken die opgekocht worden verdwijnt echter ongeveer tachtig procent bij het oud papier. De boekenman snapt best dat dit soms moeilijk is voor de verkopers. “Boeken hebben voor mensen een emotionele waarde, maar ik kijk er zakelijk naar en vraag me af of ik het boek ook weer kan verkopen, of ik er een ander weer een plezier mee kan doen.”

Het ‘Boekenhuis Zwolle’ is een betrekkelijk nieuwe winkel, maar kent eigenlijk een lange geschiedenis. De inventaris en een groot deel van het boekenbestand is afkomstig uit de voormalige De Slegte winkel in Zwolle. Jan de Slegte, lantaarnopsteker in Rotterdam, start aan het begin van de twintigste eeuw een boekhandel in tweedehands boeken. Deze Jan de Slegte hoeft dus enkel bij in de schemering te werken, zodat hij veel tijd overhoudt voor zijn winkel. Wanneer de Rotterdamse gasverlichting wordt vervangen door elektrisch licht, raakt hij zijn werk als lantaarnopsteker kwijt en wordt hij definitief boekhandelaar. Het is het begin van een groeiend familiebedrijf met vestigingen in Nederland en België. In Zwolle is er een filiaal aan de Melkmarkt.

Tijden veranderen en de familienaam De Slegte verdwijnt langzaam maar zeker van de winkelgevels. In 2013 worden de laatste winkels bij Polare ondergebracht. Polare gaat echter begin 2014 failliet en ook de winkel in Zwolle wordt gesloten. Dat is het moment dat Elias de boekenwereld binnenstapt. De inmiddels al aardig door de wol geverfde boekhandelaar meent dat een winkel tegenwoordig niet meer zonder een webshop kan. Een tweedehands boekwinkel al helemaal niet. Hij legt uit waarom: “Ieder boek heeft een ISBN (International Standard Book Number). Wanneer het om een bijzondere uitgave gaat, of een boek dat niet meer nieuw in de winkels ligt, gaan mensen zoeken op internet. Wanneer je in Google het ISBN, schrijver of de titel intikt, dan vind je aanbieders waar je het boek nog tweedehands kunt kopen, zoals op boekwinkeltjes.nl waar een groot gedeelte van onze voorraad op staat.” Zo vinden mensen die verhuisd zijn heel makkelijk een stukje Dieze. Ze kunnen zoeken op ISBN/EAN: 978-90-72778-10-9.

Voor bewoners van de Zwolse wijk Diezerpoort is het nog makkelijker. Een korte wandeling naar de Jufferenwal en daar, net voorbij boekhandel Westerhof, vind je Boekenhuis Zwolle. Wanneer je de onderstaande bon print en samen met een briefje van vijf euro inlevert (alleen een biljet, geen munten) mag je het boek over Dieze meenemen. Een koopje, leuk cadeau om te krijgen of te geven.

Kortingsbon Boekenhuis Zwolle

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2017/02/03/dossier-dieze-gesloten/28425/