Mensen maken onze stad in Humans of Zwolle

Wat New York en Amsterdam kunnen, kan Zwolle ook. Dat dachten fotograaf Renate Vries en journalist Trea ten Kate toen ze in februari voor het eerst de straat op gingen om de ‘mensen van Zwolle’ in beeld te brengen.

Op Facebook, Instagram en Twitter komen alledaagse, kleurrijke en bijzondere mensen aan het woord. Net als in Humans of New York, Humans of Amsterdam en alle andere wereldsteden die Zwolle voorgingen. Lezers van Wijkkrant Diezerpoorter en bezoekers van onze website kennen de fotoreportage Diezerpoorters, dat op hetzelfde idee is gebaseerd.

De Facebookpagina Humans of Zwolle vormt de basis en gaat nu al richting de 600 likes. “We willen laten zien dat iedereen een verhaal heeft”, zegt Trea. “En soms hoor je verrassende dingen als je met mensen praat en even de tijd neemt voor elkaar.”

Renate en Trea zijn verrast door de reacties van de mensen die ze tegenkomen en de vele positieve reacties op Facebook, Instagram en Twitter. “De meeste mensen die we aanspreken vinden het erg leuk om mee te doen als we op ze af stappen en vragen of ik een foto van ze mag maken”, zegt Renate.

Trea ten Kate en Renate Vries, foto: Marcel de Graaf Fotografie Deventer

Vervolgens stelt Trea een aantal vragen en binnen een paar weken vinden de mensen zichzelf en hun verhaal terug op social media. Regelmatig struinen de Zwolse fotograaf en journalist door de straten van Zwolle. Zij gaan niet alleen op zoek naar Zwollenaren, maar iedereen die op dat moment in de stad is, kan voor de camera gevraagd worden. “Of je nou in Zwolle woont, werkt, studeert of gewoon een dagje aan het winkelen bent, samen maken we de stad”, zegt Renate. Humans of Zwolle richt zich niet alleen op het centrum van de stad. Ook in Holtenbroek zijn de dames al gespot. “Het komende jaar willen we meerdere wijken aandoen”, zegt Renate.

Een website is de volgende stap. “En we hopen aan het eind van het jaar zoveel mooie verhalen en foto’s te hebben, dat we een bijzonder boek kunnen maken, waarin al die leuke mensen van Zwolle nog eens terug te vinden zijn”, zegt Trea.

Humans of Zwolle is te vinden op Facebook Humans of Zwolle, Twitter @HumansOfZwolle en Instagram HOZ038.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2017/03/24/mensen-maken-onze-stad-in-humans-of-zwolle/28525/