Natuurhistorische stadswandeling via Groene cadeautjes

Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van ErUit overhandigt Bernadet van der Veen op zaterdag 6 oktober om 16.30 uur het allereerste exemplaar van haar ‘Groene cadeautjes’ aan Wies Dull, eigenaresse van het Zwolse Balletjeshuis.

Groene cadeautjes omvat een compleet nieuwe stadswandeling langs monumentale bomen en historisch groen. “In tegenstelling tot veel andere stadswandelingen voert de route niet alleen door de binnenstad maar ook door één van de oudste wijken van Zwolle: de Diezerpoort”, vertelt van der Veen. “Alle bekende monumenten zoals Waanders in de Broeren, de Fundatie en de Sassenpoort komen aan bod, maar in de groene cadeautjes gaat het uiteraard voornamelijk over de natuur in de stad.”

Sassenpoort verscholen in historisch groen

“Het groen is vaak iets waar mensen snel aan voorbij lopen terwijl de historie van de stad en het ontstaan van het groen juist in Zwolle zo’n enorme samenhang vertoont. Ik wil mensen graag bewust maken van de bijzondere, groene elementen in Zwolle en ze hierdoor met andere ogen naar de stad laten kijken. Ook het opnemen van de Diezerpoort in de wandeling vond ik daarom een absolute must. Juist daar, in een wijk waar je ze misschien niet zo snel verwacht, zijn enkele van de mooiste groene juwelen te vinden!

Naast het feit dat de inhoud van de wandeling verschilt met bestaande stadswandelingen, is ook de vorm anders. De wandeling zit verpakt in een doosje met daarin een routekaart en bijbehorende cadeaukaarten. “Op de routekaart staan de 25 groene cadeautjes weergegeven”, vertelt Van der Veen. “Men loopt van punt naar punt en bij elk cadeautje pakt men de bijbehorende kaart uit het doosje. Deze helpt te bepalen om welke boom, locatie of groen monument het precies gaat. Op de achterkant staan vervolgens steeds een aantal leuke weetjes, verhalen of opdrachten over het zojuist ontdekte cadeautje.”

Door de wandeling op deze manier aan te bieden hoopt Van der Veen dat mensen de groene cadeautjes vooral samen gaan ontdekken. “Normaal is er vaak één persoon die het boekje vasthoudt en voorleest. Nu kan je het samen doen. De een leest de kaart, de ander haalt de kaarten uit het doosje en samen doe je de opdrachten. De foto’s op de kaarten kan je ook inzetten als een soort van speurtocht wanneer je bijvoorbeeld met kinderen loopt. Door de wandeling op deze manier te verpakken zijn er opeens veel meer mogelijkheden.”

Groene cadeautjes is ontwikkeld ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van ErUit. Sinds 2013 organiseert ErUit natuurhistorische wandelingen en fietstochten in en rond Zwolle. De jubileumuitgave is mede mogelijk gemaakt door Zwolle Groenstad en Tamara Design.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2018/09/19/natuurhistorische-stadswandeling-via-groene-cadeautjes/28995/