Generatieverbinding in Dieze-West

Hoe gaan generaties met elkaar om in Dieze-West? Uit een onderzoek in Engeland blijkt dat kinderen en grootouders gelukkiger zijn als zij goede contacten hebben elkaar. Maar is dat wel zo? Hoe zit dat in onze wijk Dieze-West? Niet iedere ouder is grootouder of gaat om met de kleinkinderen. Bijvoorbeeld vanwege familieruzies, ziekte of scheidingen, die scheuringen in families veroorzaken. En zorgen grootouders ook voor hun kleinkinderen als er geen kinderopvang is? En willen grootouders ook voor hun kleinkinderen zorgen? En zijn ouderen mensen die niets meer kunnen?

Dat gaat Travers Welzijn samen met studenten onderzoeken en heeft daarvoor contact gelegd met Hogeschool Windesheim, Hogeschool Viaa, Deltion en Landstede. In totaal gaan negen studenten uit deze vier scholen op onderzoek uit om te bekijken hoe het in Dieze-West gesteld is met de verbinding tussen generaties.

Donderdag 27 september zijn studenten, die zich voor deze stageopdracht hebben aangemeld, ontvangen en is hun verteld hoe die opdracht gaat luiden. Het is de bedoeling dat de studenten interviews gaan houden met allerlei bewoners, vooral ouderen. Maar hoe kom je aan mensen die mee willen doen? Er zijn netwerken maar lang niet iedereen is lid van een dergelijk netwerk. Je hebt de Buurtvereniging Bollebieste. En er zijn ook appartementen waar ouderen in wonen. Daar kunnen studenten aanbellen en hopen dat bewoners mee willen doen en geïnterviewd willen worden. En het is ook mogelijk dat mensen zich nu spontaan aanmelden bij Travers om te praten met de studenten over dit belangrijke onderwerp.

Woonzorgcentrum de Esdoorn heeft al langer het plan meer contact met de wijk te hebben. Er zijn plannen om een tuin aan te leggen tussen het nieuwe appartementencomplex aan de Esdoornstraat en het huis. En wil aan bewoners van de wijk de mogelijkheid bieden bijvoorbeeld om in de middag in het restaurant een warme maaltijd te gebruiken met andere mensen. Om de eenzaamheid te bestrijden. Maar het is ook een oplossing voor mensen die niet kunnen koken. Dit moet nog uitgewerkt worden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat wijkbewoners een wijkcentrum missen. Ongeveer tien jaar geleden zijn de meeste wijkcentra die er waren gesloten en opgeheven. Dat is heel jammer. Buurtvereniging Bollebieste heeft bijvoorbeeld geen vaste plek in de wijk.

Kortom vragen te over. Het is ook interessant om te onderzoeken wat er van de bezuinigingen van vorige kabinetten is terecht gekomen en of we echt hier een participatiesamenleving hebben in Dieze-West.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2018/10/03/generatieverbinding-in-dieze-west/29021/