Palet opent gloednieuwe Kunstgalerie aan Bagijneweide

Kunstenaarsvereniging Palet opent een kunstgalerie in het Paletgebouw aan de Bagijneweide 15 te Zwolle. De wethouder van cultuur, Monique Schuttenbeld, zal de feestelijke opening verrichten op vrijdag 1 februari om 16.30 uur. De eerste expositie in de nieuwe galerie toont het werk van drie kunstenaars: schilderijen van Ellen Dijkhuis en Saskia Dingelstad en sculpturen van Evelyn Broere. Geopend zaterdags en zondags op: 2 en 3 februari, op 9 en 10 februari van 11.00 tot 16.00 uur.

Totstandkoming galerie
Het idee om een eigen galerie op te richten leefde al langer bij Palet. Voorzitter Frida Hengeveld: “Wij beschikken over een prachtig gebouw met twee grote ateliers, die in het weekend ongebruikt blijven. Daarom willen we één van die ateliers in het weekend inrichten als galerie. Het is een schitterende ruimte met een prachtige lichtinval, uitstekend geschikt om kunst te exposeren. Dat deden we trouwens al twee keer per jaar tijdens onze open atelierdagen, en toen kwam de gedachte: Waarom doen we dit niet vaker? We willen werk van minstens twee kunstenaars laten zien, en die hoeven niet persé lid van onze vereniging te zijn. We willen juist graag verbinding zoeken met andere kunstenaars, en dat past ook goed in het cultuurbeleid voor de regio van de gemeente Zwolle. We zijn dan ook heel blij dat de wethouder van cultuur, Monique Schuttenbeld, onze galerie wil openen. Palet bestaat sinds 1947, en is de oudste kunstenaarsvereniging van Zwolle, maar inmiddels zijn ook vele andere groeperingen actief op kunstgebied. Samenwerken met elkaar staat bij onze vereniging hoog in het vaandel en dat willen we actief naar buiten brengen, ook naar andere kunstenaars toe”.

Expositie gedurende twee weekenden
De eerste expositie is te zien gedurende twee weekenden, op 2 en 3 februari en op 9 en 10 februari. Er wordt werk getoond van Ellen Dijkhuis en Saskia Dingelstad (schilderijen) en Evelyn Broere (sculpturen).

De schilderijen van Dijkhuis tonen een fascinatie met kleding, gedrapeerd rond de menselijke figuur. In sommige van haar schilderijen is echte textiel verwerkt, waardoor bij wisselende lichtinval de voorstelling bijna tastbaar wordt gemaakt door de subtiele nuances in de stofuitdrukking.

Ellen Dijkhuis: Witte kimono, olieverf

Dingelstad schildert onderwerpen uit het dagelijks leven, maar zo indringend dat deze boven de werkelijkheid lijken te worden uitgetild. Verstilde stukjes tijd, met mensfiguren als in een schimmenspel, op weg naar hun punten van bestemming. Haar werk is geschilderd in harmonieuze heldere tinten, overwegend in een high-key kleurenpalet.

Saskia Dingelstad: In parallel, olieverf

Openingstijden Galerie in het voorjaar
Tot en met de maand mei heeft Galerie Bagijneweide elke maand een expositie tijdens de eerste twee weekenden van die maand, zaterdags en zondags van 11.00 tot 16.00 uur.

Gratis expositie in eerste twee weekenden van februari
De eerste tentoonstelling aan de Bagijneweide 15 in Zwolle is te zien op zaterdag en zondag 2 en 3 februari en op 9 en 10 februari van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is vrij.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/01/24/palet-opent-gloednieuwe-kunstgalerie-aan-bagijneweide/29319/