Gerrit’s Tattoo Studio, bodypaint artist uit Zwolle

In Dieze-West is al heel lang een Tatoeage studio aan de Rembrandtlaan 119. Trotse eigenaar is Gerrit ter Schuur. Geboren en getogen Blauwvinger uit Dieze, met een tiental woonjaren in Balkbrug. Maar omdat Zwolle bleef trekken is Gerrit op de Rembrandtlaan komen wonen en werken. Hij heeft hier al vele jaren zijn knusse en goed ingerichte studio waar hij jong en oud, arm en rijk, voetballer of voetbalfan, directeur en gewone burger voorziet van een prachtige tattoo. Reden voor de Diezerpoorter eens langs te gaan voor een interview met deze vriendelijke en gastvrije Diezerman.

Gerrit, hoe ben je begonnen met tatoeages?
“Op de lagere school begon het allemaal met Oost-Indische inkt en een paar naalden, waarmee ik mezelf, maar ook anderen voorzag van eenvoudige tattoo als een ankertje, een hartje of een pijl. Later, toen ik een jaar of 15 was, kwam daar een mooiere echte tattoo overheen.

Een aantal jaren later werkte ik in het buitenland, in Saoedi Arabië met allemaal Filipino’s, Thai ’s en zuid Koreanen. Zij hadden veel eigen gemaakte tattoos van alleen zwarte inkt terwijl ik al met gekleurde tattoos rondliep. Dat viel natuurlijk op. Zij wilden ook wel zoiets. Ik beloofde hen om, na een verlof in Nederland, de noodzakelijke spullen mee te nemen en hun zou ‘inkleuren’.

Maar omdat je in 1978 niet al te gemakkelijk aan de spullen kwam ging het inkleuren niet door. Wel werd wel mijn interesse gewekt om zelf te gaan tatoeëren. Het lukte uiteindelijk om alle spullen in te kopen en bij elkaar te krijgen. Zo ben ik thuis klein begonnen.”

Wanneer ben je begonnen met je studio?
“Omdat alles nog in de kinderschoenen stond en er geen internet was gingen alle bestellingen per brief, zelfs via een Amerikaanse kamer van koophandel. Men moest eerst geld hebben en stuurde daarna de spullen op. Dat duurde allemaal erg lang. Maar goed, uiteindelijk had ik het allemaal bij elkaar en kon ik beginnen. Dat was officieel in 1981. Ik had nog een baas, het tatoeëren was vooral hobby werk ‘s avonds en in het weekend. Toen besloot ik de stap te wagen en begon ik hier mijn eigen studio. Het is nu al 27 jaar mijn dagelijkse werk, dat doe ik steeds met veel plezier.”

Waar komen jouw klanten vandaan?
“Klanten kwamen eigenlijk vanzelf naar me toe, ik was de enige in de wijde omgeving om Zwolle heen die dit deed. Via mond op mond reclame had ik een brede uitgebreide klantenkring tot aan Groningen, Enschede en Amersfoort toe. Vroeger werd je bekeken als je een tattoo had, je was dan meestal van de ‘gestampte pot’ zoals ik dat noem. Tegenwoordig is het andersom. Het valt op als je er géén hebt. Op dit moment is een tattoo ‘in’ en er is minder angst om een tattoo te laten zetten dan zo’n 25 jaar geleden. Er is nu veel meer bekendheid, vrienden, familie, meer mensen met een tattoo, internetmedia, televisie. Je weet ook wat er gaat gebeuren, veel is op internet terug te vinden en je kan dan zien hoe en wat. Omdat in vroeger dagen de mensen best wel nerveus en angstig waren vielen ze soms ook wel flauw. Dat was nergens voor nodig maar was puur het onbekende. ‘Het lijden dat men vreest, lijdt men het meest’. Net als bij de tandarts. Tegenwoordig is dat niet meer.

Is het zetten van een tattoo pijnlijk?
“Het is niet echt pijnlijk, de meest gehoorde reactie is dat het irriteert op de huid in het begin. Het doet het meest denken aan een schaafwond of lichte brandwond. Tijdens het aanbrengen is het, in de eerste paar minuten, wel gevoeliger, de naald moet door de huid heen, dat voel je. Maar doordat je lichaam endorfine aanmaakt is dat enkel in het begin, later is het veel beter. Nadat de tattoo is gezet krijg je voldoende informatie voor nazorg mee.”

Waarom laten mensen een tattoo zetten?
“De redenen om een tattoo te laten zetten zijn divers en gedurende de jaren wel veranderd. Destijds vond men het mooi, je gaf aan ergens bij te horen, tegenwoordig is het naast het mooie ook wel omdat er een bepaalde betekenis aan kleeft, een gedenking, herinnering of mijlpaal. Soms wil men as van een gecremeerde dierbare in laten tatoeëren. De as nog fijner te pulveren en dan verdunnen in vloeistof. In principe is het dan gelijk aan de inkt die wij als tatoeëerders gebruiken. Dat is ook een pigmentkorrel aangelengd met een vloeistof.”

Is er nog een onderscheid in de inkten die gebruikt worden?
“De beste inkt is goedgekeurd door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit) en bevat geen zware metalen. De slechtste inkten komen uit China. Een complete tattoo set daar vandaan met machines, naalden en een aantal flesjes inkt kost minder dan één fles inkt bij mij. Deze inkt kan fosfaten en/of zware metalen bevatten en is minderwaardig aan de veilige inkt die door mij wordt gebruikt. Dat vind ik belangrijk en daarom gebruik ik alleen de gecertificeerde inkt die gecontroleerd is op deze vervuiling en dus gegarandeerd schoon is. Deze gecertificeerde inkt wordt door de leveranciers alleen verkocht aan mensen die het certificaat van ministerie van gezondheid hebben. Dus ook aan mij. Ben je niet ingeschreven dan ben je dus aangewezen op de andere niet gecertificeerde inkt die vooral goedkoper is. Maar daarmee loop je wel een zeker risico. Omdat ik gekeurde inkt gebruik zijn er bijna geen reacties te verwachten vanuit de inkt. Alle allergie veroorzakende zaken worden ontdekt. Echter sommige mensen kunnen allergisch zijn voor mij onbekende zaken en dan bestaat de kans dat er een reactie op kan treden. Bij mijn weten gebeurt dit zelden tot nooit.”

Heb je veel concurrentie?
“Er is in de loop der tijden wel meer concurrentie gekomen. Nu zijn er in Zwolle zo’n tien winkels een meer dan honderd thuiswerkers. Natuurlijk zou er een aantal van hun klanten naar mijn shop zijn gekomen als er geen concurrentie was. Maar ik heb er niet echt last van. Ik heb een klantenkring, doe het ook wel wat rustiger aan en er is door de komst van de meerdere concullega’s minder druk op mij. Dat vind ik ook wel prettig. Vroeger gingen de klanten vóór mijn vrije tijd en vakanties, nu is dat minder.”

Wat zijn de kosten voor een tatoeage?
“De kosten zijn heel divers. Mijn basisprijs is vanaf € 50,00. Dat is voor de aanloopkosten, het voorbereiden en klaarmaken van de inkten etc. Een beetje tattoo kost ca € 150,00. Daarna kan je zelf bepalen wat je wilt. Daar hangt dan een te bespreken prijskaartje aan. Ook kan je een eigen ontwerp meenemen, of kiezen uit mijn collectie in de studio.”

Hoe langt blijft een tatoeage goed?
“Elke tattoo blijft een leven lang aanwezig. Door inwerking van de zon zal deze wel wat verbleken. Dat kan je laten ophalen door opnieuw te tatoeëren. Je moet niet een deel van de tattoo overdoen, dat is geen gezicht. Het hele plaatje moet worden overgedaan om kleurverschillen te voorkomen. Kom je niet in de zon met de tattoo dan blijft deze altijd goed. Ik heb klanten die al dertig jaar een tattoo hebben waar de zon geen invloed op heeft, deze zijn nog net zo goed als in het begin.”

Gerrit laat zijn beide armen zien en geeft aan dat de binnenkant hiervan duidelijk helderder is dan de buitenkant omdat de zon hier minder op kan schijnen.

Hoe diep wordt erin de huid geprikt?
“Je moet in de huidlaag blijven waar geen bloed stroomt. Je hebt drie huidlagen en je blijft in de tweede laag. De eerste laag aan de buitenkant vernieuwt zich continu, dan blijft de tattoo niet zitten. Met het vervellen van de huid verdwijnt de inkt ook. Je zorgt dat de tattoo in de tweede huidlaag komt te zitten. Dat is de juiste laag, Door de derde huidlaag stroomt bloed die de inktdeeltjes kan afvoeren en is daarom te diep. De tweede laag, beschermd door de eerste laag is de beste plaats.”

“Medische tatoeages doe ik niet, ben daarvoor weleens benaderd door een plastisch chirurg. Maar Ik heb me hier nooit verder in verdiept, het is ook niet mijn ding. Wel heb ik brandwonden gecamoufleerd. Dan bedek je de littekens met een tatoeage en dat geeft het slachtoffer meer zelfvertrouwen. De littekens zijn dan veel minder zichtbaar. Een klant van zo’n dertig jaar geleden, een jong meisje toen, die hete melk over zich heen kreeg is nog steeds heel gelukkig met haar tatoeage. Ik spreek haar nog wel eens.”

Hoe kom je aan de afbeeldingen?
“De afbeeldingen haalt men tegenwoordig veelal van internet of het is een specifiek eigen ontwerp. Bij internet afbeeldingen raad ik de mensen aan een of meerdere veranderingen in de afbeelding aan te brengen omdat het anders te veel op elkaar gaat lijken. Ik maak dan een voorstel voor ze, of ze doen het zelf. Ik breng overal een tattoo aan, echter met uitzondering van vingers, geslachtsdelen of aangezicht. Daar sta ik niet achter of vind ik het gewoon vervelend om te doen.”

Zijn er opleidingen waar je het vak kan leren?
“Nou, eigenlijk zijn die er niet. Er zijn wel een aantal studio’s die een soort van opleiding geven. Maar het is vooral een vak waarbij je zelf leert hoe je het het beste kan doen. Ervaring is dan een doorslaggevende factor. Je moet er vooral gevoel voor hebben, heb je dat niet dan lukt het je nooit om een goed tatoeëerder te worden.”

Kan en mag iedereen een tattoo laten zetten?
“Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet getatoeëerd worden. Tussen 12 en 16 jaar is toestemming van ouders of voogd nodig, maar ook die tatoeëer ik niet. Ik vind dit een belachelijke regel, want op die leeftijd ben je nog niet volgroeid en kan de tattoo nadien nog alle kanten opschieten en dus vervormen. En ik weet bijna zeker dat het niet doordacht is. Bij ons is zelfs tussen de 16 en 18 toestemming nodig. Vanaf 18 jaar kan je zelf een afspraak maken. Omdat er in principe een wond wordt gemaakt is het niet altijd mogelijk om een tattoo te laten zetten. Raadpleeg hiervoor een arts of de tatoeëerder.”

Op de site www.snizoo.nl  is veel aanvullende informatie te vinden over het zetten van een tattoo, voorzorg en nazorg, de diverse tattoo shops en studio’ s. Gerrits tattoo shop wordt daarin ook genoemd. Met een waardering van 5 sterren behoort Gerrits tattoo studio tot de top. Is je interesse gewekt of wil jezelf een tattoo laten zetten kijk eens rond op deze site, of beter nog maak een afspraak met Gerrit, via www.gerritstattoo.nl of Gerrit’s Tattoo Studio op Facebook.

Gerrit, bedankt voor de gastvrijheid en het onderhoud. De redactie van Wijkkrant Diezerpoorter wenst je veel succes en hoopt dat je nog lange tijd in de studio zal blijven en je vak met veel plezier zal uitoefenen (tot tevredenheid van velen).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/02/26/gerrits-tattoo-studio-bodypaint-artist-uit-zwolle/29393/