Niets zo leuk als erbij te horen en vitaal te zijn

Buitensport WijZ (toen Stichting Welzijn Ouderen) is in het voorjaar 2008 gestart met een sportdag op het terrein van de korfbalvereniging Oranje Zwart. Olga Commandeur en Duco Bauwens, bekend van het televisieprogramma ‘Nederland in beweging’ brachten de stemming er in. Mensen kozen deze dag uit diverse sporten.

Buitensport bestaat al tien jaar en in de loop der jaren zijn de groepen samengevoegd. Deelnemers als Bert, Hennie, Ina en Ursula doen vanaf het begin trouw mee.

Ina vertelt: “Na het breken van mijn heup heb ik lang niet kunnen bewegen. Mijn sociale wereld werd kleiner. Het vertrouwen in mijn eigen lichaam nam af. De sportfanatiekeling zat nu thuis. Ik voelde mij eenzaam. Totdat ik de keuze nam om na verloop van tijd gewoon weer te gaan.”

“Oh in het begin was het niet veel soeps hoor. Ik was in ieder geval lekker bezig, een beetje ouwehoeren met leeftijdsgenoten onder het genot van een kopje koffie.” Met een glimlach van oor tot oor zegt Ina, “nu vind ik het bewegen belangrijker dan ooit”.

“Toen de korfbalvereniging vertrok naar een ander sportpark verhuisden wij naar een andere kantine van de Pelikaan. Het veld bleef hetzelfde. Met slecht weer schuiven we de stoelen in de kantine aan de kant en wordt en binnen bewogen. Een tweede verhuizing ging naar de accommodatie van de nabij gelegen Sportcampus HTC. Hier sporten we nu nog op donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur. Wekelijks beoefenen wij samen met docent Anja verschillende sporten. Het sociale gebeuren is erg belangrijk! Na afloop wordt altijd bijgepraat en van een drankje genoten.”

“Nu de Zwollenaar weer fit is, wil zij alle ouderen de stoel uit krijgen.”

WijZ Welzijn biedt ouderen de keuze
Nederland vergrijst, WijZ wil in samenwerking met partners opties bieden om zo goed als mogelijk de eigen regie te nemen. De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen. Dan moeten er wel handvatten geboden worden om gezond, fit en stabiel te kunnen zijn.

Daarnaast biedt het ouderen die eenzaamheid ervaren de kans om ergens bij te horen. De fysieke en mentale gezondheid wordt hiermee bevorderd. WijZ zet in op een breed aanbod, voor ieder wat wils. Ze stimuleren samenwerken, zo zijn ze onlangs begonnen om Milde Beweegvormen aan te bieden in samenwerkingen met o.a. Fysiotherapeuten en Driezorg. Deze vormen zijn deels op- en achter de stoel. Daarnaast zijn ze in samenwerking met verenigingen, Sportservice Zwolle, PEC Zwolle United Oldstars Walking Football gestart.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/03/01/niets-zo-leuk-als-erbij-te-horen-en-vitaal-te-zijn/29410/