Woonbeleving in watertoren Turfmarkt

Na jarenlange leegstand (de krakers niet meegerekend) en een intensieve verbouwing waarin de toren een metamorfose heeft ondergaan zijn de 21 appartementen in de watertoren aan de Turfmarkt vanaf december 2018 allemaal bewoond.

Wijkkrant Diezerpoorter heeft vorig jaar, kort na de opening, al eens een artikel gebracht gezien vanuit de architect en de projectontwikkelaar/bouwaannemer. Nu wil één van de bewoners haar ervaringen met u delen.

De redactie is op bezoek bij Petra Schepens die, samen met haar 12-jarige zoon Chay, een volledige verdieping heeft gehuurd. Volledig, dat wil zeggen een ronde etage met zeven ramen die een weidse blik op de omgeving geven. Je ziet hier ’s morgens de zon op en ’s avonds, in een prachtig panorama over de oude stad, weer ondergaan (als het weer meezit).

Petra en Chay wonen hier sinds 1 december 2018 en ze zijn verrukt over alles, het uitzicht, de vorm, de bijzondere locatie vlak aan de rand van het centrum, de medebewoners, de stadse voorzieningen. Het wonen is een feestje. Je loopt zo het centrum in en hebt alles bij de hand.

Een ronde woning, met een stabiliteitswand in het midden en een afgescheiden douche/toiletruimte. Verder is de hele woning één open ruimte, wat een loftachtige indruk geeft. “In overleg met Chay is alles in ingedeeld”, zegt Petra.

“Chay heeft veel inspraak gehad bij de indeling, wat verstandig is omdat we samen alles doen in een in feite volledig open ruimte. Dan moet je de indeling wel samen dragen. Er waren uiteraard weleens wat verschillende inzichten, maar die zijn uit onderhandeld en tot tevredenheid opgelost. We houden allebei van simpel. Een kast, een bed, iets om op te zitten en dan heb je bijna alles al.”

Volgens Petra moet je er geen al te grote stukken gaan neerzetten. Die kosten ruimte, maar de ruimte moet zoveel mogelijk ruimte blijven. Ook de kleur, bijna wit, die overal aanwezig is laten de ruimte groter lijken dan de 65 m² die het is. Alle ramen rondom, gelukkig kunnen ze open, geven een mooi weids uitzicht.

Omdat het niet mogelijk was om een balkon toe te voegen aan de appartementen ontstond al snel het idee om de grond rondom de toren als gemeenschappelijke buitenruimte te benutten. Er is, door de bewoners na een gezamenlijk overleg, al een aantal ideeën om de groenvoorzieningen rondom de toren vorm te geven ontstaan. Men heeft hierover contact opgenomen met de gemeente, met Amvest de verhuurder en met Nijhuis. Die staan positief tegenover de plannen van de bewoners.

Bouwbedrijf Nijhuis heeft al een aandeel geleverd in de vorm van een cheque ter besteding aan het toekomstig groen. Als dat eenmaal gerealiseerd is kan men lekker beneden in de zon zitten, een picknick of barbecue, een kruiden- en bijen/vlindertuin of een gezellig samenzijn als bewoners hebben. Er is zelfs gesproken met werkteam Deltion College om het brugwachtershuisje hier ook in te betrekken. “Een prieeltje aan de vecht”. Omdat aan de overzijde van straat een stuk grond van de watertoren ligt willen de bewoners dat ook gaan betrekken in de groenplannen. Zo is er dan ook de buitenruimte die in de watertoren zelf niet aanwezig is en kunnen de bewoners genieten van de zomer in hun eigen tuin.

Een compliment voor de bouwers is dat Petra en Chay geen verbeterpunten en/of wensen hebben. Wellicht omdat ze er nog niet zo lang wonen, maar de indruk is na drie maanden nog heel positief.

“De sfeer in de toren is goed. Het is meer dan alleen maar gedag zeggen. Het geeft zo samen een fijn gevoel, dat is van belang om je er ook thuis te voelen. Wellicht is juist een dergelijk project als onze watertoren ook wel voor bepaalde, gelijk geaarde personen aantrekkelijk”, meldt Petra.

“Wij waren een van de eersten in juni 2018 die zich hebben ingeschreven voor een plek in de toren. Toevallig kwam ik een advertentie van de makelaar tegen. We hebben deze woning van de plattegrondtekening af gekozen. Dat was best wel spannend. Voor we er echt gingen wonen heeft Nijhuis bouw de toekomstige bewoners twee keer een rondleiding gegeven. De eerste keer was alles vrij open en zag je nog niet zo veel. Enkel de grote lijnen en vormen van de woningen. Maar de tweede keer kon je al goed zien hoe de woning zou worden.”

“Na de rondleiding vonden Chay en ik allebei dat we de goede keus gemaakt hadden voor wat betreft ons appartement. We zijn gelukkig met de keuze van ons ronde appartement. De locatie midden in de stad, net buiten het centrum is ideaal voor ons. We gaan er vaak op uit om de stad te ontdekken, we hadden nooit eerder in Zwolle gewoond! Dat was een sprong in het diepe, maar tot nu toe is dat prima. We vinden het een mooie, oude stad waar veel te zien en te beleven is. Park de Weezenlanden met het gelijknamige paviljoen is ook al ontdekt evenals de Nooterhof. Erg leuk dat dit allemaal zo dichtbij is.”

De bewoners hebben een watertoren-app gemaakt waarmee communicatie kan plaats vinden met elkaar over de diverse zaken. Ook onderwerpen als veiligheid kunnen snel en doelmatig aan elkaar worden doorgegeven. De app helpt ook mee om een stukje betrokkenheid te onderhouden. Je kunt een beroep op elkaar doen, bijvoorbeeld elkaars gereedschap en dergelijke gebruiken door een oproep te plaatsen.

De begane grond is geen woonverdieping maar een centrale fietsenruimte, iedere bewoner kan daar zijn of haar fiets neerzetten. Persoonlijke eigendommen kun je er niet opslaan, daarvoor moet je een andere oplossing vinden. Eventueel boven, in jouw appartement, daar zit bij de meterkast een kleine bergruimte.

De toren heeft een nieuwe bestemming gekregen en kan nog vele jaren dienst doen als woontoren. De verbouwing is geslaagd, de eerste bewoners zijn meer dan tevreden.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/03/28/woonbeleving-in-watertoren-turfmarkt/29515/