Voorjaarslezing bij kunstenaarsvereniging Palet

Helmich Heutink en Liesbeth van Es verzorgen op donderdag 18 april 2019 de voorjaarslezing bij kunstenaarsvereniging Palet. Helmich Heutink is voorzitter van de Alexander Stichting, die het Ikonenmuseum in Kampen beheert. Liesbeth van Es is curator van dat museum en gespecialiseerd in Religie en Cultureel erfgoed.

Kenners vertellen over functie en schilderen van ikonen
Ikonen zijn afbeeldingen van Christus, heiligen of religieuze gebeurtenissen, geschilderd op kleine houten panelen. Er wordt ingegaan op het ontstaan, de werkwijze van schilderen, en het gebruik van ikonen. Men kijkt naar de functie en status van ikonen in de Oosters-orthodoxe kerk, die essentieel is om de methode van het ikonen-schilderen te kunnen begrijpen. Aan de hand van voorbeelden leren we hoe een iconografie (beeld en betekenis) is opgebouwd en hoe de theologische ideeën zijn terug te vinden in de ikonen.

Gastvrijheid van Abraham

Ook als men niet vanuit een religieuze traditie naar ikonen kijkt, kunnen ze een bron zijn van artistieke en esthetische beleving. De fijne schildering en de diepe kleuren van temperaverf maken dat een ikoon de kunstliefhebber direct aanspreekt.

Anastasis (opstanding)

Iedereen is welkom
De voorjaarslezing wordt gehouden op 18 april om 20:00 uur in het gebouw van Palet aan de Bagijneweide 15 te Zwolle. De inloop begint vanaf 19:30 uur. Alle belangstellenden zijn welkom, de toegang is gratis. Meer informatie vindt u op paletzwolle.nl en facebook.com/paletzwolle.

Moeder Gods

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/04/11/voorjaarslezing-bij-kunstenaarsvereniging-palet/29565/