Drie generaties in gesprek over opvoeding

Tijdens de jeugddienst, die de Vrije Evangelische Gemeente Zwolle op zondagmorgen 12 mei om 10.00 uur organiseert, gaan drie generaties in gesprek over opvoeding. Een jongere, een ouder en een grootouder geven elk vanuit hun eigen opvoedervaring een aanrader en een verbetertip door aan ouders. Rondom de inbreng vanuit de drie generaties wordt de dienst opgebouwd met meerdere interactieve (gespreks)momenten, liederen en een praktijkgerichte overdenking over opvoeding.

De dienst begint om 10.00 uur en wordt gehouden in de Kapel aan de Hogenkampsweg. Henk van Dam leidt deze dienst. Hij is voorganger van de VEG Zwolle en heeft jarenlange ervaring in het geven van trainingen over (geloofs)opvoeding. Belangstellende ouders en jongeren zijn van harte welkom om mee te praten en mee te denken over het thema van deze dienst: ‘Geloven in opvoeding’.

Henk van Dam, vaste voorganger bij de VEG Zwolle

De VEG Zwolle heeft een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt; van een kleine, vergrijsde gemeente die geen toekomst leek te hebben heeft de gemeente zich ontwikkeld tot een jonge, vitale gemeente die, hoewel kleinschalig wel volop actief is in de wijk en zich onder meer richt op jongeren. 25% van alle leden is jonger dan tien jaar, daarnaast bestaat 25% van het ledental uit mensen tussen de dertig en veertig jaar! Die getallen geven aan dat er een verjonging in deze gemeente heeft plaatsgevonden!

De bijzondere en verrassende invulling van deze jeugddienst heeft ook met die ontwikkeling te maken: dit keer geen jeugddienst die op vragen van jongeren is afgestemd, maar een dienst waarin generaties met elkaar nadenken over en in gesprek zijn over wat ze voor elkaar kunnen betekenen en hoe jongeren en ouderen van elkaar kunnen leren en samen verbinden kunnen zijn in één gemeente. En daarbij is heel bewust gekozen voor een praktijkgerichte aanpak vanuit ervaringen van jongeren, ouders en grootouders.

‘Geloven in opvoeding’ is een thema met een dubbele bodem; het gaat om het geloven in de waarde en de betekenis van de opvoeding in het leven van kinderen, daarnaast gaat het ook om de betekenis van ons geloof in de praktijk van de opvoeding.

De VEG hoopt veel jongeren, ouders en grootouders te ontmoeten in deze bijzondere jeugddienst. Na afloop is er koffie, thee en limonade en gelegenheid voor ontmoeting en uitwisselen van ervaringen over (geloofs)opvoeding.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/05/05/drie-generaties-in-gesprek-over-opvoeding/29643/