Vrijwilligers runnen Speeltuin Het Noorden

Op een zonovergoten donderdag, net voor de Pasen is de redactie van Wijkkrant Diezerpoorter op bezoek bij de vrijwillige bemanning van speeltuin Het Noorden. Zes enthousiaste vrijwilligers runnen hier de populaire speeltuin aan de Albert Cuypstraat in Zwolle.

Regelmatig zijn er een tweetal vrijwilligers aanwezig voor toezicht, opruimen etc. Op donderdag zijn er zes vrijwilligers onder meer voor het onderhoud en verzorging van speeltoestellen en verzorging van de dieren.

De vrijwilligers zijn behulpzaam bij het in goede conditie houden van de speelattributen en het groen in de speeltuin. Het is van belang om alles zo goed mogelijk te onderhouden en gebreken zo vroeg mogelijk op te merken. Die kunnen dan tijdig hersteld worden. En dat bespaart natuurlijk veel geld. Immers vaklui zijn duur. Dan is alles wat je zelf kan doen meegenomen en dat heeft direct een positief effect op de balans van de speeltuin. Externe bedrijven worden dan ook zo weinig mogelijk ingeschakeld.

Zowel het toezicht door de vrijwilligers als de onafhankelijke keuring door de gemeente (VWA) waarborgen de veiligheid in de speeltuin. Ook wordt er een logboek aangaande de conditie en veiligheid van de toestellen bijgehouden.

Wel wordt hulp van speciale vrijwilligers graag aanvaard zoals Schildersbedrijf Gerben Schutte aan de Ruysdaelstraat of Schildersbedrijf van Brussel uit de Albert Cuypstraat. Die laatste heeft de Kippe (uit de Kamperpoort) en draaimolen met dieren opnieuw in de verf gezet. Ze zijn weer als nieuw en kunnen er weer tegen. Samen nemen deze twee bedrijven de schilderwerken ter hand waardoor de tuigen en dieren er zo mooi uitzien (natuurlijk niet de echte dieren, die worden niet geschilderd).

Er wordt met enthousiasme verteld over de werkzaamheden, over de mooie werkplaats, over de twee jonge geitjes die vorige week geboren zijn, nieuwe speeltoestellen en natuurlijk de paaseieren zoekwedstrijd (inmiddels alweer verleden tijd).

Nieuwe speeltoestellen zijn duur, donaties hiervoor zijn dan ook altijd van harte welkom.

De goed uitgerust werkplaats is belangrijk voor de mannen. In de loop der jaren is de werkplaats opgebouwd en uitgebreid. Hierdoor is het mogelijk heel veel reparaties en onderhoud zelf te doen. Ieder van het zestal heeft zijn eigen talenten en door de vele jaren dat sommige vrijwilligers al samenwerken, weet een ieder wat hij kan doen. Het team is behoorlijk op elkaar ingespeeld. Zij zien het ook als een leuke onderbreking van hun dagelijkse beslommeringen, “lekker klussen in de speeltuin”.

Er komen veel kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar maar ook wel schoolgroepen of kinderpartijtjes om hier te vieren en te spelen. En niet alleen kinderen uit de directe omgeving van de speeltuin. Zelfs kinderen uit Stadshagen komen hierheen om zich te vermaken in deze gezellige speeltuin. Van de ouders wordt verwacht dat zij toezicht houden op de kinderen onder hun verantwoording, dit is geen taak voor de vrijwilligers.

De speeltuin is de hele week open van 09:00 tot 18:00 uur. En dat vanaf eind april tot eind oktober. Veel mag in de speeltuin maar er mag niet gevoetbald worden. Om te voorkomen dat de allerkleinsten geraakt worden door een verdwaalde bal is er naast de tuin een trapveld.

Paaseieren zoeken, feestelijke gebeurtenissen, verjaardagsfeestjes voor de kinderen, clubs, speciale schoolabonnementen. Ja, een ieder is welkom. Alle kinderen vermaken zich lekker buiten in de open lucht. Ze voelen de zon, de wind en soms de regen. Maar als ze fijn spelen maakt dat allemaal niet uit. Het is toch veel leuker hier zo te spelen dan thuis teruggetrokken achter je Playstation, tablet of computer een potje te ‘gamen’.

Bij de dieren, nee die mogen niet gevoerd worden, kun jij je vermaken door ernaar te kijken en op te merken wat de dieren zoal doen. Er zijn schapen, geitjes en kippen in de dierenweide van de speeltuin. Een beetje aaien mag natuurlijk wel, dat is ook leuk en soms een beetje eng.

Wat ook leuk is dat buurtbewoners bij mooi weer een deken uitrollen en hier genieten op het schone gras, geen hondenpoep of vuil! Vaak worden er lekkernijen en drinken meegenomen en wordt het een reuze gezellige picknick. De kinderen vermaken zich dan natuurlijk met de vele speeltoestellen die verspreid staan opgesteld. Wat niet kan is barbecueën dat is verboden.

De speeltuin heeft zo’n 145 betalende leden die zich met hun gezin het gehele seizoen onbeperkt kunnen vermaken in de speeltuin. Ben je geen lid dan betaal je per keer en per kind € 1,00. Ook niet veel voor een middag vol avontuur en lekker buiten spelen in een gecontroleerde en veilige omgeving. Het loont dus al snel ook maar lid te worden.

Ook het bestuur van de vereniging bestaat uit een zestal personen. Zij gaan over de regels, het geld en nemen besluiten aangaande de speeltuin. Dit gebeurt uiteraard in overleg met en op advies van de vrijwilligers. Als er nieuwe toestellen moeten komen of er een uitbreiding aan de orde is dan wordt dit wordt besproken waarna een beslissing genomen wordt.

De speeltuin is opgericht in 1932 en heeft een lange geschiedenis achter zich. Steeds met een groep vrijwilligers en de Schildersbuurt is de speeltuin verworden tot wat hij nu is; een populaire plaats voor veel kinderen en hun ouders.

Lees het verhaal van de speeltuin op de eigen website speeltuinhetnoorden.nl. Op de onderhoudende site kunt u veel informatie halen over deze unieke, vlakbij het stadscentrum liggende speeltuin. Ook kunt u kennismaken met de speeltuin op de eigen Facebookpagina.

Vrijwilligers Speeltuin Het Noorden

In het verleden waren er medewerkers via een Melkertbaan aanwezig in de speeltuin. Maar door bezuiniging en crisis zijn die verdwenen. Zo is ook het wijkgebouw van het Noorden ter ziele gegaan. Gelukkig kon na overleg met de gemeente de speeltuin behouden blijven voor de buurt. De grond is eigendom van de gemeente.

De toestellen en alles wat op de grond staat aan speeltoestellen, etc. is eigendom van de speeltuinvereniging. Met de inzet van een aantal vrijwilligers is de speeltuin behouden. De speeltuin is het belang van de hele wijk en een groot gebied daarbuiten.

Helaas is er geen aanwas van nieuwe vrijwilligers, jongeren willen dat niet meer. Voor het voortbestaan van de speeltuin zijn nieuwe vrijwilligers nodig die het stokje kunnen overnemen. Als dat niet lukt dan dreigt in de toekomst wellicht het einde van de speeltuin. Dan zal er ook hier, zo dicht bij het centrum, woningbouw komen. Dat betekent weer minder speelgelegenheid voor kinderen, minder groen, drukker wordend verkeer en meer parkeeroverlast. “Allemaal zaken waar we in deze buurt beslist minder gelukkig mee zijn dan met de speeltuin.”

Dus als je de speeltuin een warm hart toedraagt en wil meewerken aan het voortbestaan van de speeltuin, geef je dan op als vrijwilliger! Je bent van harte welkom in het bestaande team! Ook is het mogelijk om met wat meer vrijwilligers activiteiten te organiseren in en om de speeltuin voor de buurt en daar buiten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/05/11/vrijwilligers-runnen-speeltuin-het-noorden/29657/