Kastanjestraat krijgt nieuw aanzien

De oude kastanjeboom moest ‘om’; nood-kap was nodig. Op dinsdag 11 juni dendert groot materieel de Kastanjestraat in om het gevaarlijke en zware zaagwerk te verrichten aan drie monumentale kastanjebomen in de Zwolse buurt de Bollebieste.

Een hoogwerker wordt van een oplegger gereden en een enorme trekker met een reusachtige versnipperaar komt naderbij. Ook een zware mobiele kraan met een vervaarlijke grijper verschijnt en een lege oplegger staat klaar voor de ontvangst van de stammen en takken. Zes mannen werken acht uur non stop. In de loop van de middag wordt het weer stil in de straat. Eén voor één is het materieel weggereden en zelfs het zaagsel is keurig bijeen geblazen en opgeruimd.

De 100 jaar oude Kastanjeboom ter hoogte van huisnummer 50 is geheel van takken ontdaan. Zij schijnt drie ziektes te combineren en die combinatie schijnt takafbreuk tot gevolg te kunnen hebben. Het hout ziet er nu nog heel mooi uit, maar aan de boom was wel te zien dat de groei eruit is. Een dun en lichtgroen gebladerte waar je dwars doorheen kijkt bewijst dat er iets grondig mis is.

Boomkunst
De stam met de takaanzetten mag blijven staan. Daar mag de buurt in de komende periode ideeën voor indienen bij Travers. Van zo’n enorme stam is een indrukwekkend kunstwerk te maken of een ander object of een monumentaal meubel. Voorlopig staat er een enorme kale stam die op zich al de moeite van het bekijken waard is.

Stam met de takaanzetten blijft staan voor mogelijke boomkunst

Iets verderop worden twee andere kastanjes ook onder handen genomen. Daar blijft de schade beperkt tot het zagen van de slechtste takken. Ook zij zijn ziek, maar lijken nog iets vitaler dan hun ‘zuster’. Enorme zaagwonden zijn het gevolg en op het oog lijken er grote happen uit de bomen te zijn genomen. Hopelijk komt er nog nieuw blad aan de overgebleven takken, want nu ziet het er erg kaal en beschadigd uit.

Afscheid van een kanjer
Gelukkig heeft de gemeente jaren geleden al nieuwe bomen in de straat geplant, zodat de straat nog steeds aangekleed uit ziet, maar wennen wordt het wel voor de bewoners. Een groep van ongeveer 20 mensen heeft de avond tevoren afscheid genomen van de boom bij nummer 50. Enkele minuten stilte om de boom te bedanken voor haar schoonheid en haar diensten.

De Kastanjestraat begin jaren dertig toen alles net was aangelegd

Die boom was er altijd. Iedereen kent haar. Er gaat een foto rond van begin jaren dertig toen de straat net was aangelegd. Daar is ze nog een sprietje. Vervolgens heeft ze bijna 90 jaar lang prachtig gebloeid en gegroeid, onze lucht gezuiverd, het licht gefilterd, zuurstof geproduceerd, stof gevangen, vogels en insecten gevoed en gehuisvest en heeft ze jaarrond mooi staan wezen. Bedankt Kastanje-kanjer.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/06/13/kastanjestraat-krijgt-nieuw-aanzien/29704/