Gemaal Turfmarkt wordt helemaal vernieuwd

De komende weken wordt het gemaal aan de Turfmarkt grootschalig gerenoveerd. Dit is het tweede grootste gemaal van Zwolle met een capaciteit van 2.400 m3 per uur. De bestaande pompen van ongeveer 13 jaar oud worden vervangen, evenals de benodigde regeling en elektrische aansluitingen hiervan. Projectleider Mark Heideveld geeft op de plek van de werkzaamheden in Bagijneweide een inkijk en informatie.

Een gemaal is een pompinstallatie die water van een lager naar een hoger niveau pompt. Vanuit de regio Marslanden, Wipstrik, Assendorp, Diezerpoort, Oosterenk en omgeving wordt al het riolerings- en regenwater naar het gemaal aan de Turfmarkt geleid via een ondergronds buizenstelsel. Het water komt terecht in een grote opvangkelder achter en onder het gemaalgebouw.

Het gemaal aan de Turfmarkt met de tijdelijke voorzieningen

Door de volautomatische regeling wordt het waterniveau geregeld. Zodra er veel water in de opvang stroomt, zullen een of meerdere pompen starten en het water via een persleiding naar een volgend gemaal pompen. Dit bevindt zich in Holtenbroek. De persleiding van het gemaal Turfmarkt is direct verbonden met dit gemaal. Van hieruit wordt het water naar de rioolzuivering doorgepompt. Als het water hier voldoende gereinigd is wordt het geloosd op het oppervlaktewater en komt het weer in de kringloop terecht.

Men is deze week begonnen met het opstellen van een tijdelijke pompinstallatie naast het gebouw. Deze installatie neemt gedurende de renovatietijd alle functies over van het gemaal. Omdat de renovatie werkzaamheden een aantal weken in beslag nemen is dit de meest zekere oplossing om wateroverlast van regen en riolering te voorkomen.

Tijdelijke pompen naast het gemaalgebouw

Alle oude pompen en toebehoren moeten eerst worden verwijderd voor de nieuwe pompen geplaatst kunnen worden. Er komen vier pompen voor het bedrijf als het regent. Hierin is één reserve pomp inbegrepen. Daarnaast, en dat is nieuw, komt er een kleine pomp voor droogweer afvoer (als het niet regent). Die is bedoeld voor de riolering. Ingeval het regent komen één of meer van de grote pompen in bedrijf om het regenwater, wat een veelvoud is van de riolering, af te voeren.

Elke nieuwe pomp heeft een elektrisch vermogen van 38 kW, de droogweer pomp heeft een vermogen van 7,5 kW. Omdat het circa 90% van de tijd droog is en niet regent, staat de kleine pomp de rioleringsafvoer weg te pompen. Hiermee bespaart men energie, zoveel zelfs dat de schatting is dat deze pomp in ongeveer zes jaar zal zijn terugverdiend.

Lege pompruimte krijgt nieuwe pompen

Ook is de elektrische installatie, waarmee de pompen geregeld worden, wordt aangepast en vernieuwd om weer lange tijd betrouwbaar het werk te doen. De gehele operatie zal tot aan de vakantie duren en na de vakantie worden er wat kleinere zaken afgewerkt. De totale kosten bedragen zo’n € 450.000,00.  Een hoop geld maar noodzakelijk voor een fijn en veilig wonen in Zwolle. U ziet, de rioolbelasting wordt goed besteed!

De nieuwe installatie zal naar schatting weer vijftien jaar mee kunnen gaan. Dit is afhankelijk van het onderhoud en de omstandigheden van de pompen. Helaas worden er nog veel billendoekjes, handdoeken, tampons, niet in water oplosbare zaken als vet en medicijnen via het toilet doorgespoeld. De oudere pompen kunnen hier niet tegen, moderne pompen wat meer. Maar men moet voorkomen dat er geen oneigenlijke zaken door de WC gespoeld worden. Dit is schadelijk en brengt de betrouwbaarheid van de installatie in gevaar.

Gelukkig is er een uitstekende servicedienst in de gemeente die dag en nacht paraat staat om vastgelopen pompen weer schoon te maken en te ontstoppen. Vet wordt met de hand weggehakt. Gekleed in speciale pakken met perslucht doen de mannen van de ROVA dit werk. Dankzij de inspanning en moeite van velen die betroken zijn bij dit ondergewaardeerde werk kunt u zonder nadenken gebruik blijven maken van het riool (maar denk na bij wat er de toiletpot ingaat).

Voorkomen is beter dan genezen. Gooi niet zomaar van alles in het riool. De zogenaamde afbreekbare doekjes zijn wel afbreekbaar, maar voordat ze zijn afgebroken verstoppen ze het rioleringssysteem en de pompen omdat het afbraak proces minimaal drie maanden duurt en de doekjes binnen een paar dagen in de pompen terecht komen. Bekijk in dit verband eens het filmpje Het riool is geen alleseter.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/06/20/gemaal-turfmarkt-wordt-helemaal-vernieuwd/29737/