Monumentale kastanjeboom wordt buurtbank

Twee monumentale kastanjebomen in de Kastanjestraat mogen nog even blijven staan, maar de derde moet als gevolg van verdroging, mineermot, kastanjebloedingsziekte en oesterzwam per onmiddellijk het veld ruimen. Het wordt zelfs een noodkap omdat de deskundigen van mening zijn dat de combinatie van al die aandoeningen plotselinge takbreuk kan veroorzaken. De gemeente neemt dan het zekere voor het onzekere.

Door tussenkomst van enkele buurtbewoners is de gemeente echter wel bereid om de onderstam nog even te laten staan, zodat de buurt een plan kan indienen om iets leuks, moois en/of interessants met die enorme stam te doen. Travers stuurt het proces daaromtrent.

Zodoende is deze week besloten dat er een enorme massieve bank uit de stam mag worden gezaagd. Een groep buurtbewoners heeft dat zo voorgesteld en de ter vergadering aanwezigen kunnen zich in dat plan wel vinden. Naast de plek waar al enige jaren een ‘buurt-zithoek’ in gebruik is, komt nu ook de bank aangevuld met, als het lukt, een hele bijzondere tafel met meerdere bladen, die uit de takkenaanzet en het bovenste deel van de stam zal worden gezaagd. Waar de zieke boom stond zal op termijn een nieuwe boom worden terug geplant. De discussie over herplant wordt op een ander moment gevoerd.

De gemeente draagt nu eerst zorg voor het omzagen en in tweeën zagen van de stam en legt beide delen ook al zo goed als op hun plaats. Het zaag- en hakwerk zal ter plekke worden uitgevoerd door de buurman die het voorstel heeft gedaan, Jonathan, geholpen door vrienden, andere buren en de kunstenaar die met een alternatief voorstel kwam, maar ook aardigheid heeft in het aangenomen plan. De huur van de benodigde zaag- en schuurmachines en eventueel aanvullend gereedschap en veiligheidsmiddelen wordt door Travers vergoed.

De betrokkenen hebben veel waardering voor de snelheid en openheid waarmee de gemeente en Travers op hun voorstel hebben gereageerd. De medewerkers van Travers waren zelf ook enigszins verbaasd over het vlotte verloop. Hoe lang het zagen en hakken gaat duren is nog niet bekend. Het hele werk zal wel enige tijd, bloed zweet en tranen kosten.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.diezerpoorter.nl/2019/07/24/monumentale-kastanjeboom-wordt-buurtbank/29760/